play

Niilo Moilanen tasatyöntää kohti huippua – nuorten maailmanmestarin kauden päätavoitteet tarkentuvat suoritusten mukaan

Maastohiihtäjä Niilo Moilanen Helsingissä 12. lokakuuta 2022., LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Maastohiihtäjä Niilo Moilanen Helsingissä 12. lokakuuta 2022., LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT-Lehtikuva

Suomen maastohiihtomaajoukkueen kuopus Niilo Moilanen on innoissaan. Hän voi 21-vuotiaana aloittaa ensimmäisen kautensa hiihtoammattilaisena ja iskee sauvat kilpalumeen viikonloppuna Muonion Oloksella hiihdettävässä FIS-kilpailussa, joka päättää maajoukkueen leiriviikon.

Moilanen aikoo osallistua perinteisen hiihtotavan sprinttiin ja kymmenelle kilometrille. Tarjolla olisi myös 15 kilometrin vapaan kilpailu, mutta nuorukainen ei rohmua liikaa matkoja.

Mitä ensimmäisiltä kilpailuilta voi odottaa?

–  Kilpailuvauhtista hiihtoa lumella ei itsellä vielä ole juurikaan, joten ensimmäiset kilpailut toimivat vielä hyvänä harjoituksena ennen alkukauden tärkeämpiä kilpailuja, Moilanen avasi STT:lle viime viikolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Oletettavasti Oloksen kisoissa tulee olemaan kova taso, joten sen puolesta saa ainakin ensi silmäyksen, missä oma vauhti menee heti ensimmäisissä kilpailuissa muihin nähden.

"Ei ole opiskeluita sotkemassa"

Kotimainen hiihtokausi käynnistyi viime viikonloppuna Sotkamon Vuokatissa Suomen cupin kilpailuilla, mutta Moilasen tavoin moni muukin maajoukkuehiihtäjä lykkää kauden avauksen Olokselle.

Tämä oli alun perinkin Moilasen suunnitelma, kun hän kertoi kuulumisiaan STT:lle jo lokakuun puolivälissä Hiihtoliiton mediatilaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime viikot ja koko harjoituskausi ovat sujuneet hyvin.

–  Ei ole opiskeluita sotkemassa, ja viime vuonna oli varusmiespalvelus, joten satsaan nyt päätoimisesti hiihtoon, lukion neljässä vuodessa käynyt Moilanen jutteli.

Kisakunnon pitäisi kuoriutua esiin marraskuun aikana. Viikko Oloksen jälkeen Suomen cupia hiihdetään Taivalkoskella, ja maailmancup käynnistyy marraskuun viimeisenä viikonloppuna Kuusamon Rukalla.

Moilanen debytoi maailmancupissa vuosi sitten ja oli Rukalla perinteisen sprintin 22:s, joten alku oli lupaava.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Pääsin kiertämään useammassakin maailmancupissa. Uskon, että on mahdollisuuksia päästä kiertämään ja nähdä uusia kisapaikkoja. Sprinttejä on paljon ohjelmassa. Se avaa itselle mahdollisuuksia.

–  Maailmancupeissa pitäisi saada tasonnosto ja entistä parempia sijoituksia. Yleisen sarjan ja alle 23-vuotiaiden MM-kilpailut kiinnostavat.

Nuorten MM-mitaleista hiihdetään Kanadassa tammi-helmikuun ja aikuisten MM-mitaleista Sloveniassa helmi-maaliskuun taitteessa. Kuntohuipun ajoittaminen molempiin on vaikeaa. Alkukausi näyttää suunnan, kummista arvokilpailuista tulee kauden päätavoite.

Nopeat ratkaisut kehittyvät

Aikuisten MM-joukkueeseen on tunkua, mutta Moilanen on tehnyt töitä systemaattisesti, jotta pitkän huiskea nuorukainen saisi kerättyä lihaksia vartaloonsa ja pärjäisi miesten seurassa.

–  Perinteisen hiihdossa oli tasatyöntöprojekti, että saisin kehitettyä sitä ja mielestäni onnistuin. Kihulla oli tasuritestit. Saimme ihan numeroita ja kehitystä on tullut.

Erävaiheessa jaksamisen lisäksi sprintissä pitää pärjätä muutenkin. Televisiotuotteeksi räätälöidyllä matkalla riittää ahtaita paikkoja, joissa kilpailun voi pilata.

–  Sprintti hiihdetään ryhmässä, ja pitää tehdä nopeita ratkaisuja. Siinä tulee kehitystä koko ajan lisää.

Moilanen on alle 20-vuotiaiden sprintin maailmanmestari vuodelta 2021, mutta ei aio jäädä pelkäksi sprintteriksi. Kehittyneistä kestävyysominaisuuksista huolimatta siirtyminen sprinttimatkoilta normaalimatkoille on suuri.

Hän nostaa loiventavana seikkana esiin Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n ratkaisun yhtenäistää miesten ja naisten normaalimatkojen pituudet.

–  Matkat ovat muuttuneet. Kympin matka tuli uutena, ja aika näyttää, suosiiko se sprinttereitä. Ainakin tietyillä radoilla voi antaa enemmän mahdollisuuksia sprinttiominaisuuksia omaaville.

Paukkuja SM-viesteihin

Kansainvälisten kilpailujen lisäksi hiihdettävää riittää kotimaassakin.

–  Itseltäni paras aikuisten SM-kilpailujen sijoitus on Pyhäjärven sprintistä seitsemäs. Siitä on hyvä lähteä parantamaan, Pohti SkiTeamia edustava Moilanen viittasi talveen 2021.

Yleisten sarjojen SM-kilpailut järjestetään tammikuussa ja huhtikuussa. Pohti SkiTeamia edustaa esimerkiksi MM- ja olympiamitalisti Joni Mäki.

–  Meillä on kyllä kova porukka pariviestiin (Tampereelle) sekä kevään Inarin SM-kilpailujen viestiin. Tavoitteena on olla mukana ykkösjoukkueessa taistelemassa mitaleista, Moilanen paalutti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi