play

EM-mitalisti Lassi Etelätalo palaa kisoihin – vammat pakottivat keihäänheiton hallitsevan Suomen mestarin viikkojen kilpailutauolle

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Münchenin EM-kisojen pronssimitalisti Lassi Etelätalo palaa kisoihin Lahden Kalevan kisoissa loppuviikosta. Joensuun Katajaa edustavan keihäänheittäjän kausi katkesi kesäkuun alussa kantapäävammaan, jota seurasi pakaralihaksen revähdys jalkakyykkytreenissä pari viikkoa myöhemmin. Lahdessa Etelätalo kilpailee toipilaana.

–  Voi tulla mitä vaan -fiilis, mutta kisoihin menossa, Etelätalo tiivisti tilanteensa keskiviikkona.

Etelätalo kilpailee Suomen mestaruudesta päinvastaisissa tunnelmissa kuin viime vuonna Joensuussa. Silloin hän ilmoitti rauhallisesti, että "pitää vain vastata vielä pidemmällä heitolla, jos muut heittävät pitkälle". Ja sen hän teki tapansa mukaan viimeisellä heittovuorolla. Etelätalo voitti Suomen mestaruuden tuloksella 84,62.

–  Nyt ei ole samanlaista varmaa fiilistä. Se johtuu terveystilanteesta ja siitä, ettei ole tuntumaa täyden vauhdin heittoihin, Etelätalo tunnusti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olen ehtinyt käydä loukkaantumisten jälkeen pari kertaa heittämässä, mutta vauhdit olivat aika maltillisia.

Etelätalon arvokisasaldo on vakuuttava. Hän on heittänyt aina kahdeksan parhaan joukkoon. Ennen viime syksyn EM-mitalia hänellä oli jo neljännet sijat MM- ja EM-kisoista. Tokion 2021 olympialaisissa hän oli kahdeksas.

Kuluva kesä huipentuu Budapestin MM-kisoihin elokuun lopulla, mutta Etelätalo lähtee loppukauteen lyhyin askelin.

–  Nyt ajatus on vain Kalevan kisoissa ja Lahdessa ensimmäinen tavoite on päästä karsinnasta finaaliin. Sen jälkeenkään ei ole sen täsmällisempää tavoitetta kuin heittää mahdollisimman pitkälle, Etelätalo kertoi asenteestaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tähän kilpailuun tulee kiire, mutta MM-kisat olisi eri juttu. Budapestiin ehtisi valmistautua kuukauden ajan, ja neljä viikkoa on aika pitkä aika.

Keihäskarsinta heitetään Budapestin MM-kisoissa 25. elokuuta ja loppukilpailu välipäivän jälkeen 27. elokuuta. Kalevan kisojen ohjelma on hankalampi. Keihään karsinta alkaa lauantaina 16.30 ja finaali sunnuntaina 17.35.

–  Ei ole tässä tilanteessa mikään helpoin vaihtoehto, kun pitää heittää peräkkäisinä päivinä. Viime vuonna Kalevan kisojen karsinnan ja finaalin välissä oli välipäivä, mutta nyt ne ovat mahdollisimman lähekkäin, Etelätalo totesi.

–  Ja juuri nyt minulle olisi helpointa, jos olisi vain yksi kisa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kysymys Lahden kisojen heittopaikasta naurattaa Etelätaloa.

–  En ole koskaan oikein tykännyt. Ei ole minun suosikkipaikka, Etelätalo sanoi suoraan tapaansa.

Kaikista vaikeuksista huolimatta Etelätalo pääsee kilpailemaan. Ei niin valmiina kuin haluaisi, mutta hän on odottanut tilaisuutta monta viikkoa. Etelätalo myöntää, että pakollinen kilpailutauko kauniisti muotoiltuna harmitti varsinkin kesäkuussa, kun väliin jäi kotimaan kauden mieluisimpia kilpailutapahtumia Paavo Nurmen kisoista alkaen.

–  Siinä oli paljon hyviä kisoja, joissa olisin mielelläni heittänyt, Etelätalo muistutti.

–  Reiden repeämää pääsin kuntouttamaan nopeasti, mutta kantapää vaivasi jopa kävellessä, kun yritin pysyä 2,5-vuotiaan lapsen vauhdissa. Ei ollut silloin sekään mukavaa. Kantapäässä oli rasvapatjan iskuvamma, mutta tulehdusta siinä ei ollut.

Kalevan kisoihin Etelätalo joutuu keskenkuntoisena, mutta kyse on silti yhdestä vuoden kohokohdista.

–  Kisaaminen on tämän homman paras juttu. Aina kilpaillaan, kun se on mahdollista, joten on mukava päästä taas mukaan.

Etelätalo heitti alkukesästä kaksi kilpailua. Hän oli Rehlingenissä 28. toukokuuta kolmas tuloksella 78,92. Hengelon kivuliaasta kilpailusta 4. kesäkuuta heltisi neljäs sija tuloksella 79,93.

–  Ensimmäinen kisa oli sähellystä. Kunhan sain kauden avattua, Etelätalo arvioi kauden kilpailuheittojaan.

–  Hengelossa oli parempi fiilis ja mahdollisuus heittää pidemmälle, mutta keihäs ei pysynyt kunnolla kädessä. Heitot tuntuivat tulosta paremmilta.

Suomalaista keihäänheittäjistä Oliver Helander ja Etelätalo ovat ylittäneet MM-kisojen tulosrajan 85,20. Toni Kuusela on valintakelpoinen rankingin perusteella. Topias Laine ja Toni Keränen tavoittelevat Kalevan kisoissa tulosrajaa tai hyvällä tuloksella ja sijoituksella rankingpaikkaa.

–  MM-valinnoista ei välttämättä tule aivan helppoa tälläkään kertaa, Etelätalo ennusti.

Urheiluliitto julkistaa seuraavat MM-valinnat ensi viikon keskiviikkona. Joukkuetta voidaan täydentää vielä ensi viikon lauantaina, jos Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n rankingista vapautuu rankingpaikkoja suomalaisille.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi