play

"Ei ollut yhden kerran kikka" – Wilma Murrolle jälleen EM-kultaa

Wilma Murto on ensimmäinen suomalainen yleisurheilija, jolla on EM-kultaa sekä hallista että ulkoradoilta.

Wilma Murto on ensimmäinen suomalainen yleisurheilija, jolla on EM-kultaa sekä hallista että ulkoradoilta. Kuva: Ozan Kose / Lehtikuva

Topias Mikkonen / STT

Wilma Murto on voittanut Euroopan-hallimestaruuden naisten seiväshypyssä Istanbulissa. Hän ylitti ensimmäisellään 480, josta kukaan muu ei mennyt yli. Tulos on Suomen-ennätys hallissa.

Murto on ensimmäinen suomalainen nainen, joka on voittanut hallikisoissa Euroopan-mestaruuden. Hän on myös ensimmäinen suomalainen yleisurheilija, jolla on EM-kultaa sekä hallista että ulkoradoilta.

– Kisan edetessä nousi arvokisavire. Kiva oli huomata, ettei ollut yhden kerran kikka, Murto pohti Ylen tv-haastattelussa viitaten viime kesän ulkoratojen EM-kultaan.

Kun mestaruus ratkesi, Murto vaihtoi jäykempään seipääseen ja nosti riman peräti 491:een, josta kaksi yritystä jäivät limboiksi.

– En hilkulle päässyt, mutta odotan kovasti seuraavia yrityksiä. Hiveli aivoja että olisi ollut (Jelena) Isinbajevan kisaennätys, jos olisi pystynyt rikkomaan.

Venäläisellä Isinbajevalla on nimissään naisten ulkoratojen maailmanennätys 506 vuodelta 2009.

Kovimman vastuksen antoi Tina Sutej, joka selvitti 475 toisellaan. Slovenialainen meni siinä vaiheessa hetkeksi johtoon, sillä Murto venyi 475:stä yli vasta kolmannellaan.

Murto ei ollut tammikuun jälkeen ylittänyt 470:tä, mutta pystyi kuitenkin jälleen tiukassa paikassa parhaimpaansa. Pronssia sai Tsekin Amalie Svabikova tuloksella 470.

– Kauden kokeilujen jälkeen oli perushyvää hyppäämistä. Sillä näköjään pääsee 480.

Suomen edellinen EM-hallikulta oli vuodelta 2000. Sen pukkasi Timo Aaltonen miesten kuulantyönnössä. Murron kulta oli samalla Suomen ensimmäinen mitali kuluvissa kisoissa.

Todella harvoin puhutaan suomalaisesta urheilusankarista, joka pystyy yhä uudestaan voittamaan haastajan paikalta.

Murto ei kuitenkaan ajatellut, että on luontainen arvokisavenyjä.

– Monet nuorten arvokisat menivät alakanttiin. Voisi sanoa, että venyminen on opittua, mutta siihen auttaa, kun tietää, että on fyysisesti ja teknisesti kunnossa, hän veisteli.

Murto kertoi, että henkiseen puoleen on kiinnitetty harjoittelussa huomiota.

– Meidän lajissa keskittymistä ja mielenhallintaa pitää treenata ja olla tyynenä tiukassa paikassa, ja osa on toki kokemusta. Kuulostaa hassulta, että alle 25-vuotiaana voi sanoa noin.

Tulevana kesänä yleisurheilumaailman huomio keskittyy MM-kilpailuihin, jotka järjestetään Budapestissa Unkarissa. Murto lähtee kesäkauteen vankistamaan asemaansa maailman absoluuttisella huipulla.

– Taskussa on kaksi kultaa, niin mitali on selvä tavoite. Kuitenkin vähän eri saada maanosan mitaleja kuin globaaleja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi