play

Palkkojen pienuus näkyy miesten jalkapalloliigassa – "Muualla on vaikea ymmärtää, miten pieniä summia täällä maksetaan"

Rasmus Schüllerin tulot olivat viime vuonna 133 709 euroa. Lehtikuva / Markku Ulander

Rasmus Schüllerin tulot olivat viime vuonna 133 709 euroa. Lehtikuva / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Suomalaisessa jalkapallossa ei kylvetä rahassa, ja kenties konkreettisimmin asia näkyy pelaajien palkoissa.

Pelaajien tuloja tutkineen Sporting Intelligencen selvityksen mukaan Suomen miesten liigan keskivuosipalkka oli kolme vuotta sitten vain 19  800 euroa. Esimerkiksi Ruotsin Allsvenskanissa keskipalkka oli lähes 100  000 ja Tanskan liigassa yli 135  000 euroa.

Palkkakeskiarvo ei kerro kaikkien pelaajien tilanteesta, sillä jalkapallolla voi myös Suomessa päästä moniin ammatteihin verrattuna kelpo tuloille.

–  Tulojen haarukka on aika iso miesten pääsarjajoukkueiden sisällä ja seurojen välillä, Jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola muistuttaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Parhaat liigapelaajat saattavat nauttia 10  000 euroon nousevaa kuukausipalkkaa, mutta he ovat yksittäisiä poikkeuksia.

Esimerkiksi HJK:n Roope Riskin verotettavat tulot olivat viime vuonna 102  961 euroa ja hänen veljensä Riku Riskin 97  720 euroa.

Huuhkajien viime kesän EM-lopputurnausjoukkueesta Nikolai Alho, Rasmus Schüller ja Daniel O'Shaughnessy pelasivat kaudella 2020 HJK:ssa. Heistä eniten viime vuonna tienasi Schüller, jonka tulot olivat 133  709 euroa. Alho sai verotettavia tuloja 82  755 euroa ja O'Shaughnessy 52  848 euroa. Alho ja Schüller pelasivat jo EM-lopputurnauksen aikana ulkomailla.

Vaikka Schüllerin palkka oli Suomen mittapuulla mainio, ero esimerkiksi EM-vastustaja Belgian pelaajiin on valtava. Monet Belgian EM-ryhmän pelaajista tulivat Englannin Valioliigasta, jossa keskikausipalkka huitelee yli kolmessa miljoonassa punnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monissa papereissa päättyneen liigakauden parhaaksi pelaajaksi nousseen KuPSin Urho Nissilän tulot olivat viime vuonna kotimaassa 59  241 euroa. Nissilä pelasi viime vuonna KuPSissa lainalla belgialaisesta Zulte Waregemista.

Valmentajien palkat monia maita perässä

Ylivoimaisella enemmistöllä liigapelaajista palkat jäävät kauas esimerkiksi Riskin veljesten lukemista. Kauden alussa ilmoitettujen pelaajabudjettien perusteella miesten liigan isoimmat palkanmaksajat ovat HJK, SJK ja KuPS.

Tunnetun pelaaja-agentin Sami Salosen mukaan pieni nousu palkkahaitarin yläpäässä ei muuttaisi nykytilannetta isossa kuvassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olemme ravintoketjussa pohjalla. Jotta seurat pystyisivät kisamaan nykyistä merkittävästi paremmista pelaajista, kuukausipalkan pitäisi olla 15  000–25  000 euroa, Salonen sanoo suoraan.

Sellaisia summia ei kotimaan liigassa lähtökohtaisesti tienaa kukaan.

Salonen muistuttaa, että kotimaan jalkapallossa myös valmentajat tienaavat monia muita maita selvästi vähemmän. Esimerkiksi SJK-luotsi Jani Honkavaaran verotettavat tulot olivat viime vuonna 72  752 euroa ja HJK:n Toni Koskelan 91  513 euroa. Huuhkajien päävalmentajan Markku Kanervan tienestit olivat 199  120 euroa.

Suomalaisista jalkapallovaikuttajista Palloliiton puheenjohtajan ja KuPSin pääomistajan Ari Lahden ansiotulot olivat 522  954 ja pääomatulot yli kymmenen miljoonaa euroa. Investointipankkiiri Lahden tulot ovat tosin lähinnä muualta kuin jalkapallosta.

"Onhan se sinällään iso este"

Palkkojen pienuus näkyy väistämättä siinä, miten houkuttelevana laatupelaajat miesten jalkapalloliigaa pitävät.

–  Onhan se sinällään iso este, että palkat ovat pieniä. Muualla on vaikea ymmärtää, miten pieniä summia täällä maksetaan, kun tiedossa on Suomen korkea elintaso. Mutta sama se on vaikka kori- ja lentopallossa, Salonen sanoo.

Palkkataso ei automaattisesti tarkoita, ettei kotimaan kentille voisi saada maajoukkuepelaajia, kuten esimerkiksi KuPSin Nissilä ja HJK:n tuoreet hankinnat Joona Toivio sekä Pyry Soiri osoittavat.

Liigassa on viime vuosina nähty myös komean kansainvälisen uran tehneitä ulkomaalaispelaajia Anthony Annanista ja Taye Taiwosta lähtien. Usein taustalla on kuitenkin loukkaantumisia sekä pelaamattomuutta, ja parhaat pelivuodet ovat takana.

Korona-aika isku seuroille

Korona-aika on vaikuttanut muun urheilun tavoin voimakkaasti jalkapalloon.

–  En usko, että sellaista yhteiskunnan aluetta on, johon korona ei olisi vaikuttanut. Jalkapalloseurat ovat saaneet Suomessa jonkin verran yhteiskunnan tukea, mikä on pikkaisen pienentänyt tappioita, Pelaajayhdistyksen Juhola sanoo.

Juhola mainitsee yhtenä ongelmana urheilijoiden sosiaaliturvan aukot. Urheilijat eivät saa lain mukaan kuulua Suomessa esimerkiksi työttömyyskassaan.

–  Se on selkeä puute, johon tarvitaan korjaus. Asia vaatii lain muutosta, ja siksi siinä kestää hetki. Olympiakomitea on urheilun ykköstoimijana vienyt asiaa eteenpäin, Juhola sanoo.

Suomen vakaan yhteiskunnan voisi kuvitella olevan vetovoimatekijä.

–  Miten paljon pelaajat sitten antavat sille arvoa, ja kun vakaita yhteiskuntia löytyy myös maista, joissa pelaajille maksetaan hyvin, Salonen pohtii.

Isot palkat liikkuvat jääkiekossa

Kotimaan palloilusarjoissa suurimmat pelaajapalkat maksetaan jääkiekossa, vaikka Liigasta on tullut aiempaa selvemmin kasvattajasarja.

Esimerkiksi Tapparan konkaritähden Kristian Kuuselan verotettavat tulot olivat viime vuonna 184  428 euroa. Jokerien KHL-joukkueesta muun muassa Marko Anttilan tulot olivat 221  845 ja Jesse Joensuun lähes 350  000 euroa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi