play

Patrik Laine ehtii käydä vessassa tällä NHL:n Suomen-vierailulla

Columbuksen suomalaishyökkääjä Patrik Laine harjoituksissa Tampereella. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Columbuksen suomalaishyökkääjä Patrik Laine harjoituksissa Tampereella. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Tampereen areenassa ei soi Popeda, vaan torstaina diskojumputus täytti NHL:n runkosarjaotteluiden näyttämönä toimivan monitoimiareenan. Kaikki muukin vaikuttaa päälle liimatulta.

Tehtaanpiippujen ja Tammerkosken kaupunkiin ratapihan päälle rakennettu areena hohkaa vielä yksivuotiaana uutuuttaan. Kauas on tultu siitä, kun NHL:n kanssa kilpailleen ammattilaisliiga WHA:n Winnipeg Jets ja Toronto Toros vierailivat Hakametsän jäähallissa syksyllä 1975 ja kohtasivat harjoitusotteluissa Tapparan.

Pari vuotta myöhemmin perustettu Popeda on rullannut sopivin välein määräaikaishuollettuna näihin päiviin asti, mutta WHA romutettiin jo 1979.

Tampereelle kyhätyssä NHL:n Global Series -rahastustapahtumassa WHA-henkeä huokuu Colorado Avalanche, joka jatkaa Quebec Nordiquesin avaamaa sarkaa. Nordiques kelpuuttiin Jetsin, Edmonton Oilersin ja New England Whalersin kanssa NHL:ään, kun WHA keikahti nurin. Viimeksi mainittu pelasi NHL:ssä nimellä Hartford Whalers ja tunnetaan tällä vuosituhannella Carolina Hurricanesina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rautatieasemalta areenalle kävellessä Coloradon ja Columbus Blue Jacketsin perjantain ja lauantain ottelut eivät näkyneet katukuvassa. Areenan lähellä ensimmäisenä fanipaitana näkyi Oilersin paita.

Florida painoi Tapparaa vastaan "Hakamettässä"

Pohjois-Amerikan ammattilaisjoukkueiden ensimmäisen vierailun aikaan rapakontakainen jääkiekko oli ihmeellistä. Veli-Pekka Ketola ja Heikki Riihiranta tekivät pioneerityötä Jetsissä ja Matti Hagman myöhemmin Boston Bruinsin NHL-joukkueessa.

Nyt NHL on halutessa jokaisen taskussa, mutta torstaina myös Columbuksen ja Coloradon harjoitukset kiinnostivat yleisöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Avoimet harjoitukset olivat hyvä kokemus. Oli paljon lapsia katsomossa, Columbuksen suomalaishyökkääjä Patrik Laine sanoi lehdistötilaisuudessa.

Pohjois-Amerikan ammattilaisjoukkueita vieraili 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla epätasaiseen tahtiin myös muun muassa Helsingissä ja Turussa.

Tamperekin sai osansa. Wayne Gretzkyn tähdittämä 99 All Stars vieraili Suomessa työsulkukaudella 1994–95. Liigakarsintoihin kauden päätteeksi ajautunut Ilves yllätti Gretzkyn tähtisikermän Sami Ahlbergin jatkoaikaosumalla 4–3. Edelliskevään Suomen mestari Jokerit hävisi näytösjoukkueelle 1–7.

Ensimmäinen Suomessa pelattu NHL:n runkosarjaottelu lätkittiin vasta lokakuussa 2009, jolloin Florida Panthers ja Chicago Blackhawks kohtasivat Helsingissä. Ville Koistinen ratkaisi 4–3-voiton Floridalle voittolaukauskilpailussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ville Leino kirjasi voittomaalin lokakuussa 2011, kun Buffalo Sabres voitti Helsingissä Anaheim Ducksin 4–1.

–  En muista vuotta, mutta viitisentoista vuotta sitten pääsin paikalle, kun Florida painoi Tapparaa vastaan "Hakamettässä". Siistiä mihin olen päässyt itse viidessätoista vuodessa. Olen nyt itse tässä roolissa, että pikkujunnut ovat katsomassa, Laine sanoi ja viittasi syksyn 2009 harjoitusotteluun.

"Oli kauhea kiire koko ajan"

Laineen vuoro säkenöidä koitti 2018 Helsingissä. Hän teki hattutempun, kun Winnipeg kukisti Floridan 4–2.

Millä tavalla Suomessa olo on poikennut neljän vuoden takaisesta?

–  Ero on ainakin se, että viimeksi hyvä jos vessassa ehti käymään. Oli kauhea kiire koko ajan. Nyt on ehtinyt rentoutumaan ja nauttimaan reissusta. Aika samanlaisia reissuja muuten. Neljä vuotta on tullut mittariin lisää. Uran loppu lähenee. Aika menee nopeasti, 24-vuotias hyökkääjä murjaisi STT:n kysymykseen.

Myös neljä vuotta sitten Lainetta painoi huono alkukausi. Hän oli tehnyt 12 ottelussa tehot 3+2=5.

Tällä kaudella hän teki maalin kauden avausottelussaan, mutta loukkaantui ja oli pari viikkoa sivussa tositoimista. Hän on pelannut neljä ottelua eikä ole onnistunut maalinteossa loukkaantumisensa jälkeen.

Viimeksi hattutemppu, mitä nyt on luvassa?

–  Lähdetään taistelemaan pinnoista. Ehjät pari peliä kun saisi ja itse onnistumisia. Kun on tulosyksikössä niin pitää auttaa pinnojen raapimisessa. Toivotaan, että neljä pinnaa lähtee mukaan.

Tampereella Laine on supertähti, mutta ei halua ottaa tapahtuman ykköstähden roolia.

–  Omaa pärstää näkee tarpeeksi julisteissa, mutta tämä on Columbus vastaan Colorado. Hienoa, että pääsee mainoksiin ja saisi vedettyä porukkaa halliin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi