Kaikki kääntyi Herolaa vastaan – Oberstdorfin kisojen hopeamitalisti ei voinut kuin vitsailla vaikeuksilleen

Ilkka Herola oli hiihdossa toiseksi nopein. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Oberstdorfin MM-kisojen hopeamitalisti Ilkka Herola aloitti olympiatalven maailmancupin sijalla 18 perjantaina Kuusamon Rukalla. Se ei ollut, mitä Herola tavoitteli. Tulos ei silti ole katastrofi, ei edes huolestuttava. Vain pieni pettymys.

–  Ei yllättänyt. Osaan varautua täällä Rukalla siihen, ettei ole kivaa, Herola sanoi kilpailun jälkeen.

Kilpailussa lähes kaikki kääntyi Herolaa vastaan. Rukan HS142-mäki ei sovi hänen hyppytekniikalleen, viiteen kilometriin typistetty hiihtomatka jätti kiertueen vauhdikkaimman hiihtäjän aseettomaksi, ja hän joutui kaiken kukkuraksi hyppyvuorollaan tuulesta tyhjään mäkeen.

–  Kaikki oli taas kohdillaan, Herola naurahti epäonnelleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Herola oli mäkiosuudella 22:s ihan kohtuullisella 125 metrin hypyllä. Ero kärjestä startanneeseen Norjan Jarl-Magnus Riiberiin oli kaksi minuuttia kolme sekuntia. Maalissa ero kilpailun voittaneeseen Riiberiin oli lähes minuutti 40 sekuntia.

Herola jättää kupongin

Herola oli hiihdossa toiseksi nopein 1,3 sekuntia Saksan Julian Schmidia hitaampana.

–  Hiihto oli ihan hyvä. Mäessä pitää koittaa löytää hyppyyn rentoutta ja yksinkertaisuutta. Ei pidä yrittää mitään ihmeellistä vaan luottaa, että normaalisuoritus riittää, Herola pohti jatkonäkymiä Rukan kahteen jäljellä olevaan kilpailuun, joissa hiihtomatka on kymmenen kilometriä.

–  Jäljellä on kaksi kisaa. Jospa niissä kävisi munkki. Kannattaa ainakin jättää kuponki vetämään.

Herolan urakka helpottuu välittömästi, kun hiihtomatka pitenee. Jatkossa häneltä voi odottaa edelleen parempia tuloksia, kun riesana eivät enää ole Rukan mäen metkut.

Lopputuloksesta huolimatta Herola saattaa jatkossa luottaa myös mäkiosuuteen.

– Hyppyni oli tänään teknisesti yksi urani parhaista Rukan kisoissa. Tässä mäessä melko hyvä onnistuminen ei kuitenkaan riitä, Herola muistutti.

Riiber ratkaisi nousussa

Maailmancupia viime vuodet hallinnut Riiber pääsi hiihtoon mäkiosuuden voittajana. Lähellä ei ollut vakavaa uhkaa, joten norjalaisella oli vara valita taktiikka ja ratkaisupaikka.

Riiber laittoi heti lähdöstä kaasun pohjaan ja veti mäkiosuudella toiseksi sijoittuneen Mario Seidlin pehmoiseksi ensimmäisessä nousussa. Nelinkertainen maailmanmestari voitti kilpailun 20 sekunnin erolla.

Viime kaudella Riiberin haastajaksi kehittynyt Itävallan Johannes Lamparter kiri hiihdossa neljänneltä sijalta kakkostilalle, ja Norjan Jens Lurås Oftebro pudotti hiihtovoimallaan Seidlin neljänneksi.

Kilpailussa ei nähty suomalaisilta odotettua tasonnostoa mäkiosuudella. Otto Niittykoski kamppaili vaikeista asemista sijalle 41, Rasmus Ähtävä oli 47:s ja Waltteri Karhumaa 51:s.

Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho keskeyttivät kilpailun mäkiosuuden jälkeen.

Yhdistetyn maailmancup jatkuu lauantaina ja sunnuntaina kello 10.10 mäkiosuuksin. Kympin hiihto aloitetaan lauantaina kello 16.30 ja sunnuntaina 16.05.