play

Ringettemaajoukkueen Katariina Kurikko kävi läpi kaksi aivoleikkausta – "Mietin, ovatko pelini pelatut"

Katariina Kurikko pääsi palaamaan jäälle jo kaksi kuukautta toisen aivoleikkauksensa jälkeen. Kova työnteko palkittiin paikalla Suomen kisajoukkueessa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Katariina Kurikko pääsi palaamaan jäälle jo kaksi kuukautta toisen aivoleikkauksensa jälkeen. Kova työnteko palkittiin paikalla Suomen kisajoukkueessa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT-Lehtikuva

Suomen ringettemaajoukkueen pitkä valmistautumisjakso maailmanmestaruuskisoihin tulee päätökseensä perjantaina, kun edessä on ensimmäinen finaaliottelu Kanadaa vastaan. Vuosia kestänyt projekti Espoon MM-kotikisoihin on sisältänyt muun muassa lukuisia leirejä, valmennustiimin muovausta ja hankalia pelaajapäätöksiä.

Mailataiturit, kuten Susanna Tapani ja Anne Pohjola, olivat alusta alkaen selkeitä valintoja kisajoukkueeseen. Samaa ei voi sanoa neljättä MM-kultaansa metsästävästä Katariina Kurikosta. Syyt epäröintiin eivät kuitenkaan olleet pelillisiä vaan terveyteen liittyviä. Takana on lyhyen ajan sisään kaksi aivoleikkausta sekä vaikea masennus.

–  Olin shokissa, kun kuulin diagnoosini ensimmäistä kertaa. En ollut yhtään varautunut terveysongelmiin, sillä olen aina urheillut aktiivisesti ja toteuttanut muutenkin terveellistä elämäntapaa. Yhtäkkiä joku kertoo, että aivoissani on jotain vialla. Se oli hyvin pelottavaa, Kurikko muistelee.

Ensimmäiset oireet

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolme vuotta sitten Kurikko jätti päivätyönsä ja muutti Kanadaan pelaamaan paikallista pääsarjaa NRL:ää. Kurikon joukkue selvisi aina loppupeleihin asti, mutta korona katkaisi kauden ennenaikaisesti. Vain muutamaa päivää myöhemmin Kurikko lensi takaisin Suomeen. Vain noin kuukausi kotimaahan paluun jälkeen ensimmäiset viitteet vakavista vaivoista alkoivat.

–  Sain migreenikohtauksia, jollaisia en ole ennen kokenut. Niitä tuli harvoin, ehkä pari kertaa kuussa. Yhtenä päivänä yritin nousta sohvalta, mutta oikea jalkani ei kantanut. Nousin toisen jalan varassa ja yritin kävellä, mutten pystynyt kontrolloimaan oikeaa jalkaani lainkaan, Kurikko kertoo.

Migreenin oireiden vuoksi yleislääkärin vastaanotolle hakeutuneen Kurikon onneksi lääkäri halusi varmuuden vuoksi ottaa magneettikuvat. Kuvausaika varattiin kuukauden päähän, jolloin Kurikko vietti arkeaan oireitta ja ehti jo omien sanojensa mukaan unohtaa koko asian.

–  Kävin magneettikuvassa ja ehdin juuri autosta ulos ajettuani kotiin, kun sairaalasta soitettiin ja minut pyydettiin tutkimuksiin. Kahden aivokammion välissä havaittiin tuntematon muutos, joka tukkii selkäydinnesteen virtaamisen aivoissa. Lopulta päädyin leikkauspöydälle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toinen leikkaus

Kurikko onnistui vaikeidenkin aikojen keskellä kääntämään ajatusmaailmansa positiiviseksi ja koki tilanteen lopulta jopa voimaannuttavaksi. Hyvin menneen operaation jälkeen Kurikko elätteli toiveita, että tilannetta seurataan jatkossa säännöllisillä magneettikuvilla. Viime vuoden heinäkuussa painajainen kuitenkin jatkui, kun Kurikko sai tiedon aivokasvainepäilystä.

–  Viime vuosi oli elämäni hirveintä aikaa. Ajatukset aivokasvaimesta menivät väistämättä pelottaviksi. Mietin esimerkiksi, ovatko pelini nyt pelatut, jälleen leikkaukseen joutunut Kurikko kertoo.

Kuntoutusprosessi on ollut kuitenkin onnistunut, sillä paluu jäälle tapahtui vain kaksi kuukautta toisen operaation jälkeen. Kova työnteko palkittiin paikalla Suomen kisajoukkueessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Puoli vuotta sitten tämä oli vielä kaukainen haave. Maamme-laulun soidessa perjantaina tunteet tulevat varmasti pintaan, mutta olen varautunut siihen. Olo on hyvin luottavainen, kyllä me piestään Kanada kotikentällämme, varakapteenina toimiva Kurikko naurahtaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi