play

Sairaus uuvutti Pelen – torstaina kuollut jalkapallolegenda oli kauniin pelin tahdikas sielu

82-vuotiaana kuollut Pele voitti urallaan kolme MM-kultaa. Arkistokuva vuodelta 2014. LEHTIKUVA/AFP

82-vuotiaana kuollut Pele voitti urallaan kolme MM-kultaa. Arkistokuva vuodelta 2014. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

On makuasia, kuka on kaikkien aikojen paras jalkapalloilija, mutta lukemattomilla listoilla suurimmaksi nousee Edson Arantes do Nascimento eli Pele.

–  Hän oli aikakautensa suurin pelaaja ehdottomasti, arvioi Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Antti Muurinen.

–  Olemme sellaisia kuin olemme sinun ansiostasi, Kely Nascimento viestitti.

Tytär oli Pelen viimeisinä viikkoina isänsä tukena sairaalassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pele oli häikäisevä hyökkääjä ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja, jonka taituruutta muistellaan lämmöllä ja kaiholla. Terveyshuolet olivat vaivanneet Peleä jo pitkään, ja lopulta monet vaivat veivät legendasta voiton.

Pele joutui sairaalahoitoon marraskuun lopussa. Paksusuolen syöpä oli leikattu viime vuonna, jonka jälkeen sitä oli hoidettu lääkkein. Pele oli sairaalahoidossa Sao Paulossa munuais- ja sydänvaivojen vuoksi.

Brasilialainen Pele syntyi Tres Coracoesissa Minas Geraisin osavaltiossa köyhään perheeseen 23. lokakuuta 1940. Nimensä hän sai yhdysvaltalaisen keksijän Thomas Edisonin mukaan.

Nimeen kietoutuu erikoinen tarina, sillä elämäkertojen mukaan Pelen syntymätodistuksessa lukee virheellisesti Edison, vaikka siellä pitäisi olla Edson.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pele nousi esille jo teininä

Pelen isä oli jalkapalloilija, joten laji tuli Pelelle tutuksi jo pikkupoikana. Harvassa tosin muutoinkaan ovat brasilialaisnassikat, jotka eivät jalkapalloon koskisi. Perhe muutti Sao Paulon osavaltiossa sijaitsevaan Bauruun, ja Pele otti ensiaskeleitaan pelaajana.

Teini-ikäisenä Pele liittyi Santokseen, jossa hän nousi nopeasti maineeseen ja loi monumentaalisen uran. Pele edusti seuraa 1956–1974 ja teki valtavasti maaleja.

Uransa päätösvuodet Pele edusti New York Cosmosta, joka oli haalinut brasilialaistähden lisäksi muun muassa Franz Beckenbauerin joukkueeseensa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pele jätti jäähyväiset pelikentille näytösottelussa Santosta vastaan loppuunmyydyllä Giants-stadionilla East Rutherfordissa 1. lokakuuta 1977. Muhammad Ali ja useat muut tähdet seurasivat katsomossa, kun Pele laukoi uransa viimeisessä kamppailussa komean vapaapotkumaalin.

Eri lähteet antavat hieman eri tietoja Pelen urallaan tekemien maalien määrästä. Yleensä luvuksi on esitetty 1  283 tai 1  281. Guinnessin mukaan maalimäärä on 1  279.

Pele on edelleen ainoa miesten kolminkertainen maailmanmestari. Mestaruudet tulivat vuosien 1958, 1962 ja 1970 MM-kisoissa.

Pelen ajan Brasilian maajoukkueesta käytetään usein termiä jogo bonito (kaunis peli), jolla viitataan luovuuteen, näyttävyyteen ja henkilökohtaiseen taitoon. Pele, Garrincha ja monet muut brasilialaistähdet olivat jogo boniton ruumiillistumia.

Mukana politiikassa ja liike-elämässä

Pelaajauransa jälkeen Pele nähtiin muun muassa Unescon hyväntahdonlähettiläänä, useissa elokuvissa ja erilaisissa bisneshankkeissa. Vuosina 1995–1998 hän työskenteli Brasilian urheiluministerinä.

Läpi elämänsä Pele oli jalkapallon sanansaattaja, vaikka valmentajaksi hän ei siirtynyt. Hänen julkisia esiintymisiään luonnehti tahdikkuus.

Pele oli elämänsä aikana naimisissa kolmesti, ja hänellä oli seitsemän lasta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi