play

Leijonat jäi Sveitsin jalkoihin voittomaalikisassa – kolmannen erän alussa häämöttänyt voitto vaihtui kotitappioon

Leijonien Petteri Lindbohm ei onnistunut ohittamaan voittolaukauskisassa Sveitsin maalivahtia Leonardo Genonia. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue ei aivan pystynyt jatkamaan torstaina EHT-kotiturnauksensa alkajaisiksi Turussa siitä, mihin se huiman viime kautensa päättäneessä toukokuun MM-finaalissa Tampereella jäi.

Leijonat hävisi Turussa Sveitsille maalein 2–3. Ratkaisumaalin laukoi voittomaalikilpailussa Sveitsin Tyler Moy.

Sveitsi hallitsi ensimmäistä erää niin selvästi, että vaikka Suomi paransi kahdessa seuraavassa, Sveitsin voitto oli nyrkkeilystä tutuin hajaäänin oikeutettu.

–  Aloitettiin hyvin, mutta sitten vähän lässähti. Sveitsin johtomaali varmaan vaikutti, Suomen maalivahti Harri Säteri näki.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ei pelattu ihan parastamme, hän myönsi.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen näki tuloksen takana minimaaliset marginaalit.

–  Tiukka vääntö. Kolmas erä oli meiltä parhaamme. Rankkarit on aina rankkareita, Jalonen kuittasi voittomaalikisan ratkaisun.

Ryhtiliike alkoi kakkoserässä

Kolmannen erän avausviidenneksellä hyökkääjä Jere Karjalainen iski Suomelle jo voittoa enteilleen 2–1-osuman. Leijonien ilo voitosta jäi ennenaikaiseksi, sillä Roger Karrer laukoi pelin tasoihin runsaat kuusi minuuttia myöhemmin.

Suomen ryhtiliike alkoi toisessa erässä. Leijonat oli kaksinkamppailuissa rohkeampi ja terävämpi kuin avauserässä, jossa Sveitsi syvälle ulottuneella karvauksellaan hallitsi peliä miten tahtoi.

Niinpä Jere Innalan laukoma 1–1-tasoitus toisen erän alkuun oli täysin ansaittu.

Leijonat lähtötelineissä

Turku palasi EHT-kartalle kymmenen vuoden tauon jälkeen Sveitsin tukevassa komennossa. Sveitsi olisi voinut avauserän jälkeen johtaa maalipaikkojen perusteella helpostikin parilla kolmella maalilla.

Suomen maalia vartioineen viime kauden olympiasankarivahdin Säterin työmaan edustalla oli tämän tästä pahaenteisiä mylläköitä.

–  Annettiin heille keskeltä (maali)paikkoja, Säteri harmitteli.

Ensimmäisen erän ainoan osuman viimeisteli läheltä Sveitsin tähtihyökkääjiin kuuluva Zürichin Sven Andrighetto, kun Säteri oli maskissa.

Suomen avauserän kunnon maalipaikka osui minuutti ennen erätaukoa ykkösketjun Hannes Björniselle, jonka jatkoveto sujahti yli maalin.

Kansainvälisessä kilpailupannassa olevan Venäjän EHT-kiertueella korvaava Sveitsi oli sähäkästi luisteleva nippu ja laadukas joukkue. Sen takasi, että joukkueesta kuusi pelaajaa oli voittamassa 2018 Tanskassa MM-hopeaa pudotettuaan Leijonat sitä ennen jatkopeleistä puolivälierissä.

Lisäksi Turun EHT-avauksessa pelasi kaksi maalia syöttänyt ikinuori Andreas Ambühl, 39, vuoden 2013 MM-kisojen hopeamitalisti. Seitsemän vuotta nuorempi Santeri Alatalo täytti Sveitsin puolustuksessa paikkansa.

Räsänen pääsi jäälle päätöserässä

Suomelta olivat Sveitsi-pelissä sivussa Tommi Kivistö ja Niklas Friman sekä loukkaantuneita pelaajia korvaavat hyökkääjät Jerry Turkulainen ja Mikael Pyyhtiä. KalPassa vahvan liigasyksyn pelannut Aapeli Räsänen oli 13. hyökkääjä, joka vihdoin kolmannessa erässä sai jääaikaa.

Perjantaina on turnauksen välipäivä. Leijonat kohtaa jäljellä olevissa otteluissaan lauantaina Tshekin ja päätteeksi sunnuntaina isänpäivänä Ruotsin.