Suomi taipui Ruotsille voittolaukauskisan jälkeen – "Tämä on prosessi", Marko Anttila kuittasi tappion

Voittolaukauskisan ainoan maalin teki Ruotsin Emil Bemström. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Päivä oli niin historiallinen, että politiikan toimittajatkin kuvailivat tunnelmia, kun Suomi ja Ruotsi olivat yhtä aikaa jättäneet jäsenhakemukset sotilasliitto Natoon. Jääkiekon MM-kisoissa Tampereella Suomi ja Ruotsi olivat vastakkain, ja tunnelma upouudessa areenassa oli aluksi vaisu, mutta lämpeni loppua kohti, vaikka Suomi lopulta hävisi Ruotsille voittolaukauskisan jälkeen 2–3.

–  Pienet oli taas marginaalit. Tämä on prosessi, Marko Anttila kuittasi tappion.

Voittolaukauskisan ainoan maalin teki Ruotsin Emil Bemström. Sakari Manninen, Sami Vatanen, Hannes Björninen, Mikael Granlund ja Toni Rajala yrittivät turhaan ohittaa Ruotsin maalivahtia Magnus Hellbergiä.

Kolmella kolmea vastaan pelatulla viiden minuutin jatkoajalla kumpikaan joukkue ei pystynyt luomaan huippupaikkoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmatta erää oli pelattu runsaat kuusi ja puoli minuuttia, kun Ruotsi tasoitti pelin 2–2:een Suomen puolustuksen virheen seurauksena. Joel Kellman sai aivan yksin ohjata Erik Gustafssonin laukauksen maalivahti Harri Säterin ohi.

Tunnelman tiivistymisestä kertoi, että ajassa 52.27 Kellman ja Marko Anttila tuuppivat toisiaan väkivaltaisuusjäähyjen arvoisesti.

Lehtonen loisti

Suomi oli mennyt johtoon toisessa erässä. Puolustaja Mikko Lehtonen tasoitti pelin 1–1:een ajassa 23.38, kun hänen laukauksensa pysähtyi ensin Ruotsin maalivahdin Magnus Hellbergin suojuksiin, mutta lirui sitten tämän jalkojen välistä maaliin. Sitä ennen Ruotsin Oskar Lang oli erän alussa kilisyttänyt maalikehikkoa laukauksellaan.

Runsaat kaksi minuuttia myöhemmin Lehtonen antoi upean poikittaissyötön ja vapautti takatolpalle liukuneen Sami Vatasen, joka siirsi Suomen 2–1-johtoon.

Erän lopulla Joel Armia otti Suomen ensimmäisen jäähyn. Suomi ei ollut MM-turnauksen aikana päästänyt yhtään maalia alivoimalla, eikä tehnyt sitä nytkään. Ruotsin ylivoima siirteli kiekkoa liian hitaasti, eikä Suomen tiiviillä neliöllä ollut vaikeuksia.

Ruotsi vei avauserän

Ottelun avauserässä ote oli Ruotsilla. Teemu Hartikainen pääsi ottelun ensimmäisessä vaihdossa laukomaan loistopaikasta, mutta puhditon veto meni päin Ruotsin maalivahtia Magnus Hellbergiä.

Ruotsi hallitsi avausminuutteja luistelullaan ja korkealla karvauksellaan, jonka alta Suomella oli ajoin vaikeuksia päästä pois niin, että Tampereen areenan täyttänyt sinivalkoinen yleisö jäi hiljaiseksi. Ajassa 7.47 Ruotsin Mathias Brome huitoi itsensä kaksiminuuttiselle. Ylivoimalla Suomi sai kaksi kertaa kiekon maalin edustalle, mutta ei sisään asti.

Ylivoiman päättymisen jälkeen Suomi piti hetken otetta, kunnes Ruotsi meni 1–0-johtoon ajassa 11.38 Adam Larssonin vanhanaikaisella. Tunnelma areenassa oli hetken niin hiljainen, että sen piristämiseksi tapahtumaohjaaja poimi jumbotronin kuvaan Suomen ensimmäiseen miesten MM-kultaan valmentaneen Curt Lindströmin ja laittoi soimaan 27 vuoden takaisen kultakevään tunnusraidan Den glider in.

Vajaat neljä minuuttia ennen erätaukoa maalintekijä Larsson taklasi Toni Rajalaa kaksiminuuttisen arvoisesti, mutta Suomen toinen ylivoima oli ensimmäistä vaisumpi.

Harvinaista herkkua

Ottelut länsinaapuria vastaan ovat olleet Leijonille MM-kisoissa harvinaista herkkua. Illan ottelu oli Suomen ja Ruotsin viides kohtaaminen miesten MM-tasolla 2010 lähtien, ja ennen keskiviikkoa voitot olivat 2–2.

Suomen joukkueen osalta MM-kisat jatkuvat perjantaina ottelulla Britanniaa vastaan ja lauantaina ottelulla Itävaltaa vastaan.