Suomi eteni murskavoitolla salibandyn MM-välieriin

Ottelun avausminuuteilla Suomi siirtyi Justus Kainulaisen (kuvassa keskellä) laukauksella nopeasti johtoon. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT-Lehtikuva

Suomen miesten salibandymaajoukkue eteni MM-välieriin murskavoitolla Saksasta. Zürichissä pelattu puolivälierä päättyi Suomen voittoon maalein 11–2.

Petteri Nykyn valmentama Suomi kohtaa lauantaina välierissä hallitsevan mestarin Ruotsin, joka murskasi puolivälierissä Norjan 18–2. Toisessa välierässä iskevät yhteen Tshekki ja kisaisäntä Sveitsi. Tshekki voitti perjantaina puolivälierissä Slovakian 9–4 ja Sveitsi vuorokautta aiemmin Latvian 3–1.

Turnauksen mitalipelit ovat sunnuntaina.

Suomi ei ollut vakuuttanut A-alkulohkossaan, jossa se jäi Sveitsin taakse toiseksi. Myös Saksa-ottelun avausminuutit olivat Suomelta sekavia, vaikka joukkue siirtyikin Justus Kainulaisen laukauksella nopeasti johtoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saksa tuli vajaan yhdeksän minuutin kohdalla tasoihin, kun Tino von Pritzbuer laukoi pallon maaliin komean syöttöketjun päätteeksi. Sen jälkeen Suomi sai pelaamisensa rullaamaan, löysi aukkoja Saksan puolustuksesta, laukoi palloa maaliin ja karkasi avauserässä 6–1-johtoon.

Avauserässä suomalaisista onnistuivat viimeistelyssä Kainulaisen lisäksi Otto Lehkosuo, Miko Kailiala, Konsta Tykkyläi nen, Janne Lamminen ja Ville Lastikka.

–  Olemme joukkueen kanssa käyneet kovinkin sanoin läpi, miksi homma ei toiminut (turnauksen alussa). Jo pari päivää sitten käänsimme katseet Ruotsiin ja siihen, miten voimme yllättää heidät, puolustaja Lauri Stenfors kommentoi Ylen tv-haastattelussa.

–  Saksaan ei sillä tavalla pureuduttu. Katsoimme, minkälainen lippu heillä on, ja laitoimme viisikot töihin, suomalaispelaaja lohkaisi.

Voittotaistelu oli pitkälti ohi avauserän jälkeen. Toisessa erässä suomalaisista maaliverkkoa pöllyttivät komeilla vedoillaan Sami Johansson, Oskari Heikkilä ja Peter Kotilainen. Saksan Michel Wocke ilmaveivasi rangaistuslaukauksesta 2–7-kavennuksen.

Kolmannessa erässä ottelu meni melkoiseksi pelailuksi, ja osa Suomen ajatuksista näytti olevan jo lauantain Ruotsi-välierässä. Saksan kunniaksi on sanottava, että se yritti loppuun asti. Johansson ja Kainulainen viimeistelivät päätöserän maalit.

Yhdeksän eri maalintekijää

Suomi sai hyökkäyssuuntaan laajalti onnistumisia, sillä joukkueella oli yhdeksän eri maalintekijää. Totuuden nimissä Saksa ei tosin ollut kummoinen tasonmittari. Etenkin toisen erän alkupuolella Saksa oli pitkiä jaksoja tiiviinä viisikkona lähellä omaa maaliaan Suomen pyörittäessä peliä.

Toisen erän vanhetessa Nykky otti ottelun vaihdossa aloittaneet Aaro Astalan ja Joona Rantalan kentälle. Suomen maalilla Oskari Fälden pelasi alkulohkon päättäneen Norja-ottelun tavoin hyvin.

Saksa oli sijoittunut B-alkulohkossa kolmanneksi ja murskannut pudotuspelien avauskierroksella Kanadan. Suomi ja Saksa olivat kohdanneet edellisen kerran vuoden 2018 MM-kisoissa, joten edellisestä keskinäisestä kamppailusta oli aikaa.

Kotilainen pääsi tositoimiin

Varapelaajan paikalta pikahälytyksellä MM-kisoihin tullut Peter Kotilainen pelasi Suomen kakkosketjussa Justus Kainulaisen ja Ville Lastikan kanssa. Kotilainen korvasi turnauksessa Joonas Pylsyn, jonka Nykky on kertonut kärsineen flunssasta. Pylsyn turnaus päättyi ilman yhtään ottelua, ja Kotilainen pelasi ensimmäisen ottelunsa. Koko ottelua Kotilainen ei tosin pelannut, sillä Astala ja Rantala korvasivat toisen erän edetessä hänet ja Lastikan.

Edellisestä ottelusta sivussa olleet Lastikka, Astala ja Lauri Stenfors palasivat Suomen kokoonpanoon. Suomen palautumisaika jää lyhyeksi, sillä puolivälierä päättyi perjantaina illalla ja välierä alkaa lauantaina Suomen aikaa iltapäivällä.