play

Sakari Manninen laukoi Suomelle neljännen maailmanmestaruuden ja huipensi Leijonien kahden kullan kauden

Suomalaiskannattajien huutomyrskyssä 4–3-voittoon päättyneen MM-finaalin ratkaisun laukoi jatkoerässä ylivoimalla Sakari Manninen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Suomalaiskannattajien huutomyrskyssä 4–3-voittoon päättyneen MM-finaalin ratkaisun laukoi jatkoerässä ylivoimalla Sakari Manninen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT-Lehtikuva

Jääkiekon MM-kisojen kotihurmosta piti sunnuntaina Tampereella odottaa kolmanteen erään. Isäntämaa Suomi pysyi finaalissa kaksi erää puolustavan maailmanmestarin Kanadan pihdeissä, mutta ei enää kolmatta ja jatkoerää.

Suomalaiskannattajien huutomyrskyssä 4–3-voittoon päättyneen MM-finaalin ratkaisun laukoi jatkoerässä ylivoimalla Sakari Manninen ajassa 66.42. Kanadan Thomas Chabot istui jäähyllä koukkaamisesta hankkimaansa kaksiminuuttista.

–  Aika spesiaalia. MM-kulta upean kotiyleisön edessä. Koko Suomi on taas katsonut meitä, pisterohmu Mikael Granlund tuumi C Moren televisiohaastattelussa.

Päätöserään 0–1-tappiotilanteesta lähteneen Suomen maalit laukoi ylivoimalla vuoden 2011 MM-kultapoika Granlund. Ensin hän tasoitti erän alussa Miro Heiskasen syötöstä 1–1:een, kun Suomi pelasi kahden miehen ylivoimalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koska Kanadan toisen jäähyn alkamishetkestä oli tasoituksen syntyessä ehtinyt kulua vain viisi sekuntia, Leijonat jatkoi ylivoimapyöritystään.

Granlundin mailanlapa oli tulikuuma. Vain minuutti ja 44 sekuntia tasoitusosumastaan hän laukoi tällä kertaa Mikko Lehtosen syötöstä 2–1.

Joel Armian vajaat kuusi minuuttia ennen loppua laukoma 3–1 vaikutti jo mestaruussinetillä, mutta Zach Whitecloud kavensi reilut kaksi minuuttia ennen loppua videotarkistuksen turvin maalin päähän. Max Comtois nosti Kanadan tasoihin puolisentoista minuuttia ennen loppua ja venytti pelin jatkoajalle.

–  Ei siinä tauolla mitään puhuttu. Se on jääkiekkoa. Tuli tasoitus lopussa. Jostain kaivoimme voiton. Kolmannessa erässä onnistuimme ylivoimilla, ja viimeinen maalikin tuli ylivoimalla. Onnellinen täytyy olla, voittomaalin syöttänyt Granlund tunnelmoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kanada hölmöili

Kanada hölmöili johtoasemassaan Suomelle yliotteen hankkimalla kolmannen erän alussa kolme peräkkäisjäähyä. Viime vuonna MM-finaalin Kanadalle hävinnyt Suomi sai ylivoimansa toimimaan oikeilla hetkillä.

Yhdysvallat koki Granlundin 1–1-tasoituksessa menetyksen, kun joukkueen ykkösvahti Chris Driedger loukkaantui venytyksessään. Tilalle tullut Ruotsin Frölundassa pelaava Matt Tomkins joutui kylmiltään turhan kovaan paikkaan.

Suomen aiemmat maailmanmestaruudet ovat vuosilta 1995, 2011 ja 2019. MM-loppuottelussa Suomi pelasi 13. kerran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Leijonat teki kansainvälisessä jääkiekossa tänä vuonna saman kuin Ruotsi 2006: voitti olympiakultaa ja maailmanmestaruuden.

Suomen päävalmentaja Jukka Jaloselle maailmanmestaruus oli valmentajana aikuisissa kolmas ja kaikkiaan neljäs, alle 20-vuotiaiden MM-kulta mukaan luettuna.

Suomen 38-vuotias konkarihyökkääjä Valtteri Filppula liittyi harvalukuiseen eliittikerhoon. Hänestä tuli kautta aikojen 30. pelaaja, joka on urallaan voittanut sekä NHL:n Stanley Cupin että olympiakultaa ja maailmanmestaruuden.

Suomen MM-miehistössä oli 17 pelaajaa Pekingin olympiakultajoukkueesta.

Suomen alivoima murtui vihdoin

Kanadan laukoi 1–0-johtoon toisen erän alussa ylivoimalla NHL-heittopussi Buffalo Sabresin hyökkääjä Dylan Cozens. Hän laukoi kiekon vasempaan nurkkaan ohi Suomen maalivahdin Jussi Olkinuoran suoraan maukkaan passin tarjoilleen Matt Barzalin syötöstä.

Vasta 17. alivoima MM-turnauksessa kostautui Leijonille. Aiemmat 16 alivoimaa Suomi oli pitänyt maalinsa puhtaana.

Maalin tullessa jäähypenkillä istui puolustaja Niklas Friman, joka sai kaksi minuuttia koukkaamisesta.

Suomi pääsi vuorostaan ylivoimalle runsaat seitsemän minuuttia myöhemmin. Sakari Mannisella ja Harri Pesosella oli kummallakin oivat tekopaikat avata isäntien maalitili, mutta Kanada säästyi takaiskulta.

Lopulta jatkoerässä Manninen sinetöi Suomelle maailmanmestaruuden. Edellisen kerran MM-kisaisäntä juhli mestaruutta 2013, jolloin Ruotsi oli etevin kotijäällään.

Jukka Jalosen komennossa kolme MM-kultaa ja -hopea

Suomen MM-mitalit ja päävalmentajat:

1992: hopea, Pentti Matikainen,

1994: hopea, Curt Lindström,

1995: kulta, Curt Lindström,

1998: hopea, Hannu Aravirta,

1999: hopea, Hannu Aravirta,

2000: pronssi, Hannu Aravirta,

2001: hopea Hannu Aravirta,

2006: pronssi, Erkka Westerlund,

2007: hopea, Erkka Westerlund,

2008: pronssi, Doug Shedden,

2011: kulta, Jukka Jalonen,

2014: hopea, Erkka Westerlund,

2016: hopea, Kari Jalonen,

2019: kulta, Jukka Jalonen,

2021: hopea, Jukka Jalonen,

2022: kulta, Jukka Jalonen.

-----

Juttua on korjattu 30.5. klo 00.11: Filppula on 38-vuotias, ei 37-vuotias.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi