play

Joonas Jähi toi Suomelle kaivatun kotikisakullan EM-koitosten päätöslajissa

Joonas Jähi. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Joonas Jähi. Lehtikuva / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Helsingissä kisatut keilailun miesten EM-kilpailut saivat isäntämaan osalta riemuisan päätöksen perjantaina, kun Joonas Jähi voitti kultaa kisat päättäneessä Masters-sarjassa. EM-kulta oli Suomelle kisojen ainoa, ja kaikkiaan Suomi sai kisoista kahdeksan mitalia.

Jähi kaatoi Masters-pudotuspeleissä kolme kovaa ruotsalaista: ensin puolivälierässä James Blomgrenin voitoin 2–1, sitten välierässä Jesper Svenssonin 2–0 ja loppuottelussa Martin Larsenin 2–0. Finaalin sarjat Jähille lukemin 235–193 ja 268–193.

–  Ihan huipulta tuntuu. Ensimmäinen henkilökohtainen (kulta) EM:ssä, kotihallissa, kotiyleisön ja oman perheen edessä. Ihan älytön fiilis, Jähi, 36, hehkutti kultamitali sekä joukkuekisasta saatu pronssinen mitali kaulassaan.

–  Kisoihin mahtui ylä- ja alamäkiä, ja (torstainen) joukkuekisan välierätappio Italialle oli raskas hetki. Mutta tulihan tästä sitten ihan unohtumaton itselle. Ja ruotsalaisten voittaminen? Tiedän heidän meriittinsä (PBA- ja MM-menestystä), mutta samaa puuroa hekin syövät, Jähi myhäili.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päätöspäivänä Suomelle tuli lisäksi EM-pronssi Mastersissa, kun Tomas Käyhkö taipui välierässä Larsenille. Käyhkö kuittasi kotikisoista kaikkiaan viisi mitalia.

–  Onhan tämä henkisesti aika raskas (kisatapahtuma). Puolitoista viikkoa keskittymistä (jokaiseen) heittoon. Mutta kuusi osiota, joista viisi mitalia ja kaikista kolmesta henkilökohtaisesta kisasta mitali. Onhan se hienoa. Kultaa ei nyt tullut, mutta jospa se sieltä vielä joskus tulee, Suomen keilailun suuriin tulevaisuuden toivoihin lukeutuva Käyhkö tiivisti.

Ruotsi voitti kisojen kuudesta kultamitalista kolme. Suomi, Italia ja päätöspäivän joukkuekisan finaalissa Italian voittanut Hollanti ottivat muut kultamitalit.

Maajoukkueikonin jäähyväiset

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Torstain joukkuekisaan päättyi myös maajoukkuetta viidellä eri vuosikymmenellä edustaneen Kimmo Lehtosen maajoukkueura. Perjantaina 54-vuotiasta lajilegendaa juhlittiin kisojen päätteeksi, kun hänet nimettiin Suomen keilailuliiton Hall of Fameen yhdessä Lasse Lintilän ja Petteri Salosen kanssa jäseniksi numeroilla 19–21.

Muistuma Lehtosen maajoukkueuran huimasta pituudesta ja sen alusta ja lopusta oli hieno: vuoden 1985 EM-joukkue oli paikalla juhlimassa Lehtosta, samoin kuin tietysti 37 vuotta myöhemmät Lehtosen maajoukkuetoverit.

–  Haikea fiilis, kyyneleet valuivat. Mikään ei harmita (uralta), sain enemmän mitä pikkupoikana olisi voinut haaveillakaan. Ja toivon, että minut muistetaan tästä pitkästä urasta sekä siitä, että sopeuduin kaikkiin näihin muutoksiin mitä lajissa on vuosikymmenten mittaan tapahtunut, Lehtonen kuvaili.

–  Saatan pelata seniorikisoja vielä. Mutta radalle ei ole pakko mennä, jos ei siltä tunnu. Olen aina sanonut nuorille, että sen tiedostaa kun on aika lopettaa. Ja olo on helpottunut, tosi hyvältä tuntuu. Koko tämä matka on se tärkein.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuinkakohan monta heittoa uralle mahtuu?

–  Yritin sitä joskus laskea edes sadantuhannen tarkkuudella, Lehtonen nauroi.

–  Satoja, satoja tuhansia niitä on. Pikkupojasta asti keilailuaddikti, silloin lintsattiin koulusta ja tultiin keilaamaan, mies muisteli vielä hymyssä suin "kotonaan" eli Talin hallissa.

Nollatulos - myös koronassa

Mestaruusriemuun päättyneet kisat olivat ensimmäiset keilailun aikuisten arvokisat Suomessa 35 vuoteen. Lajin kärkimaihin kuuluva Suomi sai siis vihdoinkin radoilleen maanosan aikuishuiput, ja vihdoinkin myös siinä mielessä, että kisat siirrettiin koronaviruksen myötä peräti neljä kertaa. Viimeisen kerran vuodenvaihteessa.

–  Järjestelyt toimineet, ja kehuja on tullut paljon. Saatu vihdoin vietyä läpi, ja ilman koronatapauksia, Keilailuliiton toiminnanjohtaja Sami Järvilä kertoi.

Rahasampo eivät kisat liitolle olleet.

–  Aika lähelle nollatulosta päästään. Taloudellista voittoa ei näistä kisoista lähdetty hakemaankaan, vaan näkyvyyttä keilailulle, lajin tunnetummaksi tekemistä. Se oli tärkein asia.

–  Yleisöä ei ehkä tullut ihan niin paljon kuin odotettiin, mutta silti voi olla tyytyväinen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi