play

Ex-jalkapallopomot Blatter ja Platini vapautuivat rikossyytteistä

Michel Platini poistumassa sveitsiläisestä oikeusistuimesta Bellinzonassa tänään. Lehtikuva/AFP

Michel Platini poistumassa sveitsiläisestä oikeusistuimesta Bellinzonassa tänään. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Sveitsin liittovaltion rikostuomioistuin vapautti perjantaina Bellinzonassa entiset jalkapallojohtajat Sepp Blatterin ja Michel Platinin rikossyytteistä. Rikosepäilyt päättivät Blatterin uran Fifan puheenjohtajana ja Platinin puheenjohtajuuden Euroopan liitossa Uefassa, mutta tuomioistuin hylkäsi molempien syytteet.

Blatterin, 86, ja Platinin, 67, toimista käynnistettiin mittava tutkinta kuusi vuotta sitten. Syyttäjä vaati kesäkuussa järjestetyssä oikeuskäsittelyssä kaksikolle vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Oikeudenkäynnin keskiössä oli Platinille vuonna 2011 suoritettu kahden miljoonan euron maksu, joka perustui Platinin laskutukseen Fifan neuvonantajan tehtävistä vuosilta 1998–2002.

Blatter esitti oikeudessa, että kyse oli kaksikon herrasmiessopimuksesta. Blatterin mukaan osa Platinin palkkioista oli lykätty maksettavaksi, kunnes Fifan talous sallii niiden maksun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuomioistuin katsoi, että syyllistymistä rikokseen asiassa ei voitu varmuudella todeta.

Platini jatkaa oikeustaistelua

Blatter ja Platini kiistivät epäilyt myös muista väärinkäytöksistä.

–  En ole elämässä nuhteeton, mutta tässä tapauksessa olen syytön, Blatter kommentoi tapausta BBC:lle saapuessaan perjantaina oikeuteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myöhemmin tyytyväinen Platini kiitteli oikeuden päätöstä.

–  Oikeus on vihdoin toteutunut seitsemän vuoden valheiden ja manipuloinnin jälkeen, Platini sanoi BBC:lle.

–  Totuus tuli esiin tässä oikeuskäsittelyssä, ja haluan kiittää tuomareita heidän riippumattomasta päätöksenteostaan.

Platini antoi ymmärtää, että hän aikoo jatkaa maineensa palauttamista oikeusteitse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olen sanonut koko ajan, että taistelen epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Olen voittanut ensimmäisen erän, Platini jatkoi.

–  Kaikki ei tullut esiin tämän oikeudenkäynnin aikana. En kuitenkaan anna periksi. Etsin totuutta loppuun asti.

Blatter vaikutti Fifassa pitkään

Jalkapallojohtajia syytettiin petoksesta ja asiakirjan väärentämisestä. Blatteria syytettiin myös muun muassa kavalluksesta ja Platinia osallistumisesta siihen.

Blatter toimi Fifassa 40 vuotta. Hänet valittiin liiton pääsihteeriksi 1981 ja puheenjohtajaksi 1998. Hän johti liittoa, kunnes hänet pakotettiin eroon 2015.

Platini palkittiin pelaajaurallaan Kultaisella pallolla 1983, 1984 ja 1985. Uefan puheenjohtajana hän toimi tammikuusta 2007 joulukuuhun 2015.

Lajiliitot sulkivat johtajakaksikon toiminnastaan useiksi vuosiksi talousepäselvyyksien takia. Blatterille määrättiin kahdeksan vuoden toimintakielto, joka typistyi myöhemmin kuuteen vuoteen.

Platini vetosi toimintakiellostaan Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin ja sai puolitettua sulun kahdeksasta neljään vuoteen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi