play

Tokiolle jää saaliinjaolla luu käteen, ilman yleisöä kesäolympialaisista seuraa mittavat taloustappiot

Tokion kisoja lykättiin koronapandemian takia viime vuodesta tähän vuoteen. LEHTIKUVA/AFP

Tokion kisoja lykättiin koronapandemian takia viime vuodesta tähän vuoteen. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n päätöstä luonnehdittiin yleisesti "turvalliseksi", kun Tokio valittiin 2020 kesäolympialaisten järjestäjäksi syyskuun 2013 äänestyksessä. Tokio järjesti kisat ensi kerran 1964, ja Japanissa on järjestetty kahdesti myös talviolympialaiset.

Istanbul jäi ratkaisevalla äänestyskierroksella hopealle.

Viikko ennen vuodella lykättyjen olympialaisten alkua tuskin kukaan tuntee oloaan turvalliseksi. Nyt ei puhuta paisuvista järjestämiskustannuksista, ei kisojen ympäristökuormasta, vaan terveysuhasta koronaviruksen deltamuunnoksen levitessä globaalisti.

Japanilaisten piti saada kisoista lisäpuhtia Fukushiman maanjäristys- ja ydinonnettomuustuhojen korjaamiseen ja piristysruiske talousvaikeuksiin. Nyt kisojen järjestämistä laajasti vastustavat kansalaiset kokevat koronapelkoa ja mieltävät KOK:n pakottavan Tokion järjestämään kisat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yleisösulusta huolimatta Japaniin matkustaa kymmeniätuhansia ulkomaalaisia.

Terveysturvallisuus maksaa

Koronapandemia on siirtänyt kisoja, aiheuttaa valtavat lisäkustannukset, vaikeuttaa järjestelyitä ja tappaa kisojen välilliset tulot. Suomen olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mielestä Tokiolla ja japanilaisilla on silti kisoissa voitettavaa.

–  Japani haluaa näyttää, että siellä pystytään järjestämään kisat ja kyetään tekemään se terveysturvallisesti näissä poikkeusoloissa, Salonen arvioi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tokion 1964 kisat todistivat Japanin nousua sodasta ja tukivat maan hyvään vauhtiin päässyttä talouskasvua.

Tokion 2020 kisojen piti esitellä Fukushiman jälleenrakennusta, puskea taloutta ja mainostaa japanilaista teknologiaosaamista. Tämä näkymä katosi, kun yleisö jouduttiin sulkemaan kisoista.

–  Yleisön sulkemisesta seuraa iso hintalappu, mutta se osoittaa, että terveysturvallisuus on nyt asetettu etusijalle, Salonen jatkaa.

–  En näe tässä KOK:n ja järjestäjien vastakkainasettelua, sillä Japani haluaa järjestää kisat ja tarjota urheilijoille mahdollisuuden kesäolympialaisiin viiden vuoden tauon jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pariisista alkaa uusi aika

Saksalainen lakimies Thomas Bach valittiin KOK:n puheenjohtajaksi samassa Buenos Airesin istunnossa, jossa Tokio sai 2020 olympialaiset.

Bach on saanut annoksensa kritiikistä niiltä, joiden mielestä KOK ajaa Tokion kisat koronapandemian keskellä väkisin läpi televisiointi- ja yhteistyösopimustensa takia eli taloudellisin perustein.

Salonen korostaa Bachin kaudella käyttöön otettua Agenda 2020 -toimintasuunnitelmaa, jolla hillitään kisojen kustannuksia sekä korostetaan ihmisoikeuksia, vastuullisuutta ja kestävää kehitystä.

–  Toimintasuunnitelma lisäyksineen on jo prosessissa ja osin toteutettuna, Salonen muistuttaa.

Talvikisat 2022 järjestetään Pekingissä. Pariisi tuo 2024 kesäkisat Eurooppaan, ja olympiaurheilu jatkuu sen jälkeen läntisissä demokratioissa vuosikymmenen loppuun.

–  Rohkenen sanoa, että olympiakisat kehittyvät kestävällä tavalla vastuulliseen suuntaan, Salonen arvioi olympialaisten jatkonäkymiä.

Korjausliike on aloitettu, mutta KOK taipuu taipuu näkyviin käännöksiin vain kisajärjestelyjen keston vaatimassa ajassa. Samalla KOK on kilvassa ilmasto- ja yleisen asennemuutoksen kanssa.

Korona lykkäsi Tokion kisoja, vei yleisön ja synkisti talousnäkymät

Koronapandemian takia viime kesästä siirretyt Tokion olympialaiset kesäkisat järjestetään 23. heinäkuuta–8. elokuuta. Kisojen englanninkielinen tunnuslause on United by Emotion (tunteiden yhdistämä).

–  Kisat myönnettiin Tokiolle Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n istunnossa syyskuussa 2013. Tokio voitti äänestyksessä Istanbulin ja Madridin.

–  Keväällä 2020 Tokion kisoja päätettiin lykätä koronapandemian takia vuodella.

–  Maaliskuussa 2021 järjestäjät ilmoittivat, ettei kisatapahtumiin pääse yleisöä ulkomailta. Heinäkuussa, vain kaksi viikkoa ennen kisoja, kilpailutapahtumat päätettiin sulkea myös japanilaisilta katsojilta.

–  Tokion kisajärjestäjien arvioidaan menettävän paralympialaiset mukaan lukien lähes 700 miljoonan euron lipputulot yleisösulun takia. Kisojen peruminen olisi aiheuttanut arviolta lähes 14 miljardin tappiot.

–  Yleisösulku leikkaa 90 prosenttia eli noin 3 miljardia euroa kisojen arvioiduista välillisistä tuloista (palvelut).

–  Tokion kisat ovat historian ensimmäiset muun kuin sodan takia perutut tai siirretyt olympialaiset.

Faktalaatikon lähteet: , , ,

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi