Jasmi Joensuu juhlisti SM-hiihtoja kotivoitolla – Joni Mäki nappasi miesten sprinttimestaruuden

Jasmi Joensuu (oik.) tuuletteli SM-hiihtojen naisten vapaan hiihtotavan sprinttien finaalin voittoaan Hakunilan urheilupuistossa Vantaalla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Jasmi Joensuu avasi perjantaina Vantaan SM-hiihdot juhlavasti. Hän otti vapaan hiihtotavan sprintissä mestaruuden Vantaan Hiihtoseuralle, ja mestaruushiihtoa todisti 50 tukijan ja tuttavan kannustusjoukko.

–  Paikalla oli 50 tuttua ja tukijaa. He olivat huutamassa ladun varressa, ja meille on järjestetty uimahalliin tila, jossa pääsin esiintymään heidän edessään, Joensuu kertoi.

–  Mahtavaa, että he pääsivät paikalle kokemaan tämän, sillä he mahdollistavat minulle tämän homman.

Eniten Joensuuta kosketti koululaisten kannustus.

–  Lapset huusivat kurkku suorana. Heillä oli kova meininki katsomossa, Joensuu kiitteli.

Voittajasuosikkina kilpailuun lähtenyt Joensuu kiiruhti johtopaikalle finaalin alussa eikä luopunut siitä. Vuokatti Ski Teamin Jasmin Kähärä ahdisti häntä loppukirissä ankarasti, mutta jäi 13 sekunnin sadasosan erolla hopealle.

Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen hiihti kolmanneksi lähes kymmenen sekunnin päässä kärkikaksikosta.

Ensimmäisen mestaruutensa sprintissä voittanut Joensuu noudatti kilpailussa ennalta laatimaansa taktiikkaa.

–  Yritin väsyttää "Jaskan" (Kähärä) loppukirin, sillä tiesin, että hän on tosi kova lopussa, Joensuu kertoi.

Kähärä arvasi, että Joensuu ryhtyy finaalin vauhdittajaksi.

–  Ajattelin lähteä peesaamaan Jasmia, Kähärä kertoi.

–  Tuli hyvä kaksinkamppailu, mutta vähän jäi hampaankoloon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Jasmin Kähärä (vas.), Jasmi Joensuu ja Anne Kyllönen mitalien jaossa.

Jasmin Kähärä (vas.), Jasmi Joensuu ja Anne Kyllönen mitalien jaossa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kähärää harmitti pieni horjahdus loppusuoran alussa. Hän arveli, että hänen olisi myös kannattanut peesata Joensuuta hieman pidemmälle ennen ohitusyritystään.

– Vähän olisi pitänyt ehkä malttaa, Kähärä pohdiskeli.

Kähärä hiihti Vantaan kisoissa vain sprintin. Joensuun on tarkoitus osallistua lauantaina perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin kilpailuun. Maanantaina molemmat lähtevät maajoukkueen mukana Pohjois-Amerikan kiertueelle.

Pohjoiskarjalaisista Katajan Nella ja Iiris Voutilainen pääsivät aika-ajoista jatkoon. Nella oli puolivälierissä viides ja sisarensa kuudes.

Aika-ajoissa Liperin Hiihtoseuran Anni Kaipainen oli 35:s, seurakaverinsa Iitu Vuorma 47:s ja Kontiolahden Urheilijoiden Maija Borén 53:s.

Verneri Suhonen (vas.), Joni Mäki ja Lauri Vuorinen mitalien jaossa SM-hiihtojen miesten vapaan hiihtotavan sprinttien finaalin jälkeen Hakunilan urheilupuistossa Vantaalla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Joni Mäki otti miesten sprintissä mestaruuden Pohti SkiTeamille viileästi taktikoiden. Hollolan Urheilijoiden Verneri Suhonen varmisti kirikamppailussa hopean, ja SkiTeam 105:n Lauri Vuorinen taisteli kolmanneksi.

–  Ihan hallittu hiihto, Mäki vakuutti.

Mäki vauhditti loppukilpailua alkumatkasta, mutta luopui hetkeksi kärkipaikasta kilpailun loppupuolella.

–  Oli sellainen taktiikka, että katson ensimmäisessä nousussa, millaisin ilmein porukka tulee perässä. He näyttivät siinä niin hyvävoimaisilta, että otin väliin vähän helppoa, jotta pystyin lopussa kiristämään, Mäki kertoi.

Mäki harkitsee, osallistuuko hän sunnuntaina SM-kisojen pariviestiin, sillä hänkin lähtee maajoukkueen mukana Pohjois-Amerikan kilpailukiertueelle aikaisin maanantai-aamuna.

Liperin Hiihtoseura oli vahvasti edustettuna miesten aika-ajoissa, vaikka kukaan ei selvittänytkin erävaiheen kynnystä. Pauli Vuorma oli 36:s, Juuso Varis 51:s, Väinö Kontkanen 65:s ja Jarno Juntunen 93:s.

Boliviaa olympialaisissa edustanut Kiteen Urheilijoiden Timo Grönlund oli 97:s.

Maajoukkueen miessprinttereistä vastaava valmentaja Ville Oksanen seurasi tyytyväisenä SM-sprinttien loppukilpailuita.

–  Miesten finaalista tuli mielenkiintoinen. Siinä tuli kaikille hyvää harjoitusta loppuratkaisuista, Oksanen ihasteli tasaista kilpaa mitaleista.

–  Myös naisten kultakamppailu oli mielenkiintoinen, mutta sen jälkeen erot olivat pitkällä radalla suuret.

Oksasen mielestä finaalit olivat myös tasokkaita.

–  Kärjessä pidettiin hyvää vauhtia. Uskon, että meidän kärkiurheilijat pystyvät hyviin tuloksiin Pohjois-Amerikan kisoissa.

Uutista täydennetty 2.2.2024 klo 17.49 pohjoiskarjalaisten kilpailijoiden sijoituksilla.