play

Vanhempien Kapasten saavutukset ovat nuoremmille tavoite, eivät taakka – Nuorten Leijonien ja KalPan hyökkääjät Oliver ja Konsta Kapanen tähtäävät NHL:ään

Tämän joulun Oliver Kapanen viettää Kanadassa alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Tämän joulun Oliver Kapanen viettää Kanadassa alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT-Lehtikuva

Hannu Kapanen, Jari Kapanen, Sami Kapanen, Kimmo Kapanen, Kasperi Kapanen ja nyt myös Oliver Kapanen sekä Konsta Kapanen. Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva Kapasten kiekkosuku on jättänyt jälkensä suomalaiseen jääkiekkoon Joensuun lisäksi esimerkiksi Helsingissä ja etenkin Kuopiossa.

Edellä luetellusta seitsikosta Hannu on alle 20-vuotiaiden maailmanmestari valmentajana ja Kasperi pelaajana. "Hannes" Kapanen valmensi nuoret Leijonat MM-kultaan kotikisoissa 1998, ja pojanpoika Kasperi viimeisteli ratkaisumaalin kotikisoissa 2016.

Tapaninpäivästä alkaen serkukset Oliver ja Konsta yrittävät vauhdittaa Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen menestykseen Kanadassa pelattavissa MM-kilpailuissa. Edellisistä Oliver saavutti hopeaa.

–  Nälkää jäi aika paljon, hän painotti viime viikolla ennen kuin maajoukkue matkusti Kanadaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

KalPaa edustava 19-vuotias Kapanen on pelannut myös alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa, joten oppia kovista kansainvälisistä peleistä on kertynyt mukavasti.

–  Turnauspelaaminen on aivan erilaista kuin sarjapelaaminen, ja on jo kokemusta, mitä arvokilpailuissa vaaditaan.

Kutsu ei yllättänyt

Lähtökohdat ovat hyvät, koska Oliver on päässyt pelaamaan säännöllisesti Liigassa ja napsinut 32 ottelussa pisteet 7+7=14.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Mielestäni kausi on mennyt hyvin, mutta aina voi parantaakin. Olen tyytyväinen, miten olen pystynyt pelaamaan miesten tasolla.

–  Ei MM-kilpailuihin pääseminen ihan selvä juttu ollut, mutta tavoitteena se oli. Vähän osasin odottaa, että kutsu voi tulla.

Konsta, 19, on pelannut pääosan kaudesta KalPan alle 20-vuotiaiden joukkueessa, mutta otteluita on kertynyt myös liigamiehistössä ja Mestiksessä Iisalmen Peli-Karhuissa.

–  Olen yrittänyt pelata sitä roolia, jonka kussakin sarjassa olen saanut. Mielestäni on sujunut ihan mallikkaasti, Konsta kertasi kauttaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  En aseta itselleni mitään henkilökohtaisia tavoitteita MM-kilpailuihin, mutta joukkueena lähdemme voittamaan. Yritämme päästä loppuun asti, arvokilpailujen ensikertalainen jutteli.

Tuttu 9 JoKP:n pelipaidan selässä

Vajaat kaksi vuotta sitten Oliver Kapanen debytoi miesten sarjoissa, kun hän pääsi pelaamaan Mestistä Joensuun Kiekko-Pojissa. Hetki oli tunteikas, koska hän käytti isoisänsä Hannun jäädytettyä pelinumeroa 9.

–  Olihan se erilaista kuin junnupelaaminen. Mestis on sellainen sarja, jossa annetaan mennä eikä mietitä niin paljon. Sinänsä se oli komeaa, kun antoi vain mennä. Erilaista peliä kuin junnuissa, mutta nuori poika sai sieltä paljon oppia. Opettava reissu kaikkiaan, Oliver muisteli.

Oliko sillä jotain erityistä merkitystä, että debyytti tapahtui Joensuussa?

–  Varmaan sitäkin. Se oli tuttu ympäristö suvulle ja itselle.

Nuoret Kapaset yrittävät olla ottamatta paineita vanhempien Kapasten saavutuksista.

–  Enemmän asia on niin, että yrittää näyttää ja pystyy itsekin olemaan sitä, mitä ne muutkin ovat olleet, Oliver sanoi.

Velvoittaako sukunimi, kun pelimiehiä riittää kolmessa polvessa?

–  Mukana tulee ja tuo jotakin. Yritän tehdä omaa nimeä ja pelata omaa peliä, Konsta alleviivasi.

Serkun mukana olemisella on hänelle erityinen merkitys.

–  Onhan se hienoa päästä edes joukkueeseen. Se tekee hommasta vielä hienompaa, kun serkku on mukana, Konsta tuumi.

Kapasten elementit esiin

Kapasten suvun pelureissa on yhdistynyt taito ja periksiantamattomuus. Tehokkaita hyökkääjiä on riittänyt jo kolmessa sukupolvessa, mutta Oliverin isä Kimmo pelasi maalivahtina.

–  Yritämme pitää suvun perinteitä yllä ja saada samanlaisia pelillisiä elementtejä näkymään kuin muillakin on ollut, Oliver jutteli.

Tämän joulun Oliver ja Samin poika Konsta viettivät Kanadassa alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana, joten jääkiekosta jauhaminen suvun joulupöydän ääressä jäi muiden hommaksi.

–  Välillä ei ole muuta puhetta kuin peleistä ja jääkiekosta. Se on isoin puheenaihe suvun tapaamisissa. Ehkä jääkiekon voisi välillä unohtaakin, Oliver naurahti.

Hänet on varattu NHL:ään, johon miesten maailmanmestari Sami ja Konstan isoveli Kasperi ovat yltäneet.

–  Tavoitteena on pelata NHL:ssä. Se on ykköstavoite, Oliver silmäili tulevaisuuteen.

Nuorten MM-kilpailut ovat hyvä näyttöpaikka. Konstaa ei ole vielä varattu NHL:ään.

–  Joka jätkä haluaa päästä rapakon taakse pelaamaan. Minäkin haluan sinne.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi