play

Yli 60 vuotta Peleä parturoinut Didi suree: "Menetimme valtavan symbolin – Brasilia ja koko maailma"

Peleä vuosikymmenten ajan parturoinut Joao Araujo on menettänyt uskollisen asiakkaan. LEHTIKUVA/AFP

Peleä vuosikymmenten ajan parturoinut Joao Araujo on menettänyt uskollisen asiakkaan. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Torstaina kuollut brasilialainen jalkapallolegenda Pele pelasi melkeinpä koko uransa Santosin kaupungin samaa nimeä kantavassa seurassa. Santosin stadionin liepeillä sijaitsee parturiliike, jossa ympäri maailman tunnettu jalkapallojumala tapasi hoitaa kuontalonsa kuntoon.

Nyt Peleä yli 60 vuoden ajan parturoinut Joao Araujo, lempinimeltään Didi, on menettänyt uskollisen asiakkaan – ja paljon muuta.

–  Menetimme valtavan symbolin – Brasilia ja koko maailma. Didi menetti ison asiakkaan ja hyvän ystävän, 84-vuotias Araujo sanoi uutistoimisto AFP:lle parturoidessaan Santosin t-paitaa kantavaa teini-ikäistä.

Liikkeen ulkopuolella oleva kyltti julistaa: "Pelen parturi, ja sinunkin". Ikkunoista kurkkii ihmisiä, sillä parturisoppi on kuin museo. Seinät on koristeltu Pelen kuvilla hänen otteluistaan ja myös napsautuksilla, jotka kertovat tarinaa todella pitkästä ystävyydestä. Eräässä mustavalkokuvassa kaksi vuotta Peleä vanhempi Araujo ja Pele ovat nuoria miehiä, toisessa taas poseeraa kaksi ei enää niin nuorta herraa värikuvassa. Kaksikko tunsi toisensa 66 vuotta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Muistan, kun hän tuli tänne (Santosiin). Hän oli pieni poika, kukaan ei juuri pitänyt häntä minään. Ajattelimme vain, että hän on kyllä hyvä pelaaja, mutta ei kuningas. Mutta tuosta sällistä tuli kuningas, ja kuninkaana hän kuoli, Araujo kertoi.

Parturi tuli kotiin asti

Parturin kädenjälkeä ihailivat myöhempinä aikoina miljoonat ja taas miljoonat ympäri jalkapalloa rakastavan maapallon. Ikoniset kuvat Pelen kolmesta maailmanmestaruudesta ovat jääneet globaaliin muistiin, kuten myös siististi trimmattu tukka noissa kuvissa.

Araujo arveli, että hän leikkasi Pelen tukan yli tuhat kertaa. Hinta parturoinnista oli sama kuin kaikilla muillakin: 40 realia eli noin seitsemän euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pele kävi Araujon tykönä peliuransa jälkeenkin ja sai ihmiset äimistelemään. Kun Pelen terveys alkoi horjua, Araujo kävi hänen kotonaan läheisessä Guarujan kaupungissa.

Viimeinen tukanleikkuu oli viime vuonna, ennen syyskuussa 2021 havaittua syöpää.

–  Hän soitti, ja menin aina hänen luokseen. Jo jonkin aikaa hän oli hyvin sairas, enkä mennyt enää.

Pele, oikealta nimeltään Edson Arantes do Nascimento, haudataan tiistaina Santosissa. Maanantaina järjestetään ruumiinvalvojaiset Santosin Urbano Caldeira -stadionilla, ja tiistaina Pelen arkku kuljetetaan hautajaissaattueessa pitkin kaupungin katuja yksityiseen siunaustilaisuuteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi