play

Mikael Granlundin törkytemppu alleviivasi historiallisen heikkoa MM-alkusarjaa

Mikael Granlund sortui törkytemppuun, kun hän iski poikittaisella mailalla Andrea Glauseria kaulan alueelle ja sai suihkukomennuksen. Kuva: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue voitti vain kolme seitsemästä alkusarjaottelustaan, mutta on edelleen mitalivauhdissa Tshekissä pelattavissa MM-kilpailuissa.

Historiallisen heikon alkusarjan päätteeksi paikkaa puolivälierissä voi pitää jo saavutuksena. MM-kilpailujen päätösviikon alkaessa oli vaarana, että Suomi jää pudotuspelien ulkopuolelle ja huonoimpaan sijoitukseensa sitten 1950-luvun.

Maanantainen väsytysvoitto Tanskasta helpotti paljon ja Britannian tiistaina iltapäivällä tarjoama lahja, voitto Itävallasta, varmisti pudotuspelipaikan, joten Leijonilla ei ollut enää panosta tai paineita myöhään tiistai-iltana Sveitsiä vastaan pelatussa alkusarjan päätösottelussa.

Suomi hävisi Sveitsille maalein 1–3 ja keräsi ensimmäistä kertaa neljä tappiota alkusarjassa nykyisen pelijärjestelmän aikana. Seitsemän ottelun alkusarja on ollut MM-ohjelmassa vuodesta 2012.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joukkueen kapteenin Mikael Granlundin ottelun lopussa ottama 5+20 minuutin rangaistus alleviivasi heikkoa esitystä. Granlund iski poikittaisella mailalla Sveitsin Andrea Glauseria kaulan alueelle.

–  Jos saa vitosen, ei ole toiminut järkevästi. Eikös se ole itsestään selvää, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi.

Ylivoimamaali ja Granlundin ketjun herääminen lukeutuivat Leijonien valonpilkahduksiin, mutta Sveitsiäkin vastaan vaadittiin kärsivällisyyttä. Sitä kapteeni Granlundilla ei riittänyt loppuun asti.

Sveitsi karkasi toisen erän alkupuolella 2–0-johtoon Kevin Fialan ja Glauserin täysosumilla. Fiala nappasi lisäksi syötön Glauserin maaliin.

Tehottomuudesta kärsinyt Granlund ohjasi kavennuksen, mutta maali hylättiin videotarkastuksen jälkeen. Tilannetta edelsi paitsio.

Suomen ylivoimapeli on tökkinyt läpi kisaurakan, mutta Granlund syötti Jere Innalan 1–2-maalin toisen erän lopussa.

–  Kyllä maali helpottaa, lukuisia paikkoja ennen Sveitsi-ottelua tuhlaillut Innala tuumi.

Erikoistilanteista alivoimapeli toimi tuttuun tapaan erinomaisesti, mutta Sveitsikään ei suostunut antautumaan enää kolmannessa erässä. Sveitsin NHL-tähdistä Fiala niittasi ratkaisun kolmannen erän lopussa.

Sitten Granlund sortui törkytemppuun.

–  En nähnyt tilannetta. Eivät näyttäneet sitä edes videotaululla, hyökkääjä Jesse Puljujärvi ihmetteli.

Myös Hannes Björninen ja Innala kiistivät nähneensä tilanteen, mutta Jalonen avasi vähän enemmän. Granlund saattaa saada pelikiellon.

–  Tuli tehtyä tuollainen temppu, ja katsotaan mitä seuraa, päävalmentaja sanoi.

A-lohkossa pelannut Suomi kiekkoili alkusarjan Prahassa, mutta joutuu keskiviikkona matkustamaan noin kolme ja puoli tuntia junalla Ostravaan.

–  Ei siinä ainakaan mitään hyvää ole, että joudumme vaihtamaan paikkakuntaa, Puljujärvi viittasi matkustamisen tuomaan lisäkuormaan.

Tshekin itäosissa lähellä Puolan ja Slovakian rajaa sijaitsevassa teollisuuskaupungissa odottaa usealla NHL-kentällisellä tähditetty puolivälierävastustaja Ruotsi, joka voitti suvereenisti B-lohkon.

–  Yhtä hyvä joukkue tulee vastaan. Sen varmasti kaikki huomasivat, pelaajatkin, että jos kamppailu ja liikkuminen jäävät 90 prosenttiin, niin sitten ei pärjätä, Jalonen alleviivasi.

Muut puolivälieräparit ovat Kanada–Slovakia, Sveitsi–Saksa ja Yhdysvallat–Tshekki.

Torstaina pelattavien puolivälierien voittajat ratkaisevat mitalit viikonloppuna Prahassa.