Sunnuntai, 8.12.2019 
Kyllikki
Maakunta

Presidentti armahtanut tänä vuonna kahdesti - määrä laskenut tuntuvasti

  • Tatu Kuukkanen

Presidentti Sauli Niinistö on armahtanut tänä vuonna kaksi rikoksesta tuomittua henkilöä. Tämä selviää Oikeusministeriön antamista tiedoista. Vuonna 2012 alkaneella presidenttikaudellaan Niinistö on armahtanut yhteensä vain yksitoista vankia, eli yhdestä neljään henkilöä vuosittain.

Presidentti voi armahtaa yksittäisen henkilön tuomioistuimen määräämästä rangaistuksesta tai muusta rikosoikeudellisesta seuraamuksesta joko kokonaan tai osittain. Presidentin ei tarvitse kuitenkaan itse tehdä varsinaisia paperitöitä.

Oikeusministeriö ottaa vastaan armahdushakemukset ja hankkii anomuksesta mahdollisesti tarvittavat viranomaislausunnot. Korkein oikeus antaa tapauksista lausunnon ja oikeusministeri esittelee asian presidentille, joka tekee lopullisen päätöksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilastoista selviää, että armahdusta hakevien sekä armahdettujen määrät ovat laskeneet tuntuvasti 2000-luvulla. Laskeva trendi on jatkunut 80-luvulta tähän päivään.

Vastikään Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa hallintotieteiden alalta väitellyt Virpi Anttonen on tutkinut armahduskäytäntöjä ja armahdusvallan muutoksia Suomen historian ajalta.

Hän huomauttaa, että Halosen ja Niinistön tiukasta armahduslinjasta uutisoidessa on usein unohtunut mainita se fakta, että armahdettujen lisäksi myös sitä hakeneiden määrät ovat laskeneet tuntuvasti.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa