Tiistai, 25.9.2018 
Kullervo
Uutiset

Turvapaikanhakija voi olla vaikka valokuvaaja, muttei mitään ihmislastia

  • Karjalainen
  • Jouni Turunen
Professori Sari Pöyhönen on erikoistunut turvapaikanhakijoiden arjen tutkimiseen. Professori Sari Pöyhönen on erikoistunut turvapaikanhakijoiden arjen tutkimiseen.
Naisella on käsissään kaksi kirjaa. Toinen niistä on brittiläisen toimittajan Caroline Mooreheadin Human Cargo.

- Se ilmestyi jo 11 vuotta sitten, mutta esipuhe uusittiin äskettäin. Siinä sanotaan, että mikään ei ole muuttunut, nainen kertoo.

Moorehead kertoo kirjassaan, miten näistä ihmisistä - pakolaisista - on tullut pelkkää lastia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toisessa kirjassa on paljon valokuvia, mutta kirjalla ei ole nimeä.

- Valokuvista tehdyn näyttelyn, joka oli esillä Oravaisten ja Vöyrin kirjastoissa, nimi oli Ja bor i Oravais.

Jälkimmäinen kirja syntyi, kun Oravaisten vastaanottokeskuksessa järjestettiin valokuvahanke nuorille turvapaikanhakijoille. Siinä he ottivat valokuvia itselleen tärkeistä paikoista.

- Erään Afganistanista tulleen pojan ryhti parani valokuvahankkeen ansiosta. Hänen ja ryhmäkodin johtajan, joka oli työskennellyt aiemmin valokuvaajana, välille syntyi luottamus, mikä oli hyvin tärkeää pojalle.

Kirjoja pidellyt nainen on professori Sari Pöyhönen Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen keskuksesta. Hän osallistui perjantaina ja vielä nyt lauantaina Joensuussa järjestettäville Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seuran (ETMU) päiville.

Pöyhönen on tutkinut intensiivisesti turvapaikanhakijoiden arkea Oravaisten vastaanottokeskuksessa ruotsinkielisellä Pohjanmaalla vuoden ajan. Tutkimus kestää nykymuodossaan ainakin vielä ensi vuoden loppuun, joidenkin turvapaikanhakijoiden osalta mahdollisesti pitempäänkin.

Turvapaikanhakijoiden tilanne on heikentynyt Suomessakin, muun muassa siksi, kun valtioneuvosto taannoin päätti, että Irak, Afganistan ja Somalia ovat turvallisia maita.

Niinpä tulevaisuus suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista on jossain aivan muualla kuin Oravaisissa tai ylipäätään Suomessa. Kun kielteinen päätös tulee, ja kun se uusitaan seuraavissa asteissa, turvapaikanhakijat katoavat.

Minne?

- Sepä se. Sitä ei kukaan tiedä, Pöyhönen vastaa. Valtaosa turvapaikanhakijoista saa nimenomaan kielteisen päätöksen.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.