Maanantai, 17.12.2018 
Raakel
Uutiset

Itä-Suomen maakunnat haluavat Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupungin

  • Jarmo Sieviläinen

Itä-Suomen maakunnat suunnittelevat hakevansa Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Saimaa-ilmiö-yhteishanke julkistettiin torstaina.

Hankkeen synnytystyötä on tehty Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliittojen kesken kesästä lähtien, Savonlinnan kaupunki tiedottaa. Hankkeelle ovat antaneet tukensa myös maakuntien keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta.

Saimaa-ilmiössä Itä-Suomen vanhin kaupunki Savonlinna toimii kulttuuriohjelman ydinkaupunkina. Ohjelma levittäytyy itäisen Järvi-Suomen kuntiin, jotka sijaitsevat Saimaan rannalla tai joilla on suora vesiyhteys laajempaan Vuoksen vesistöön.

– Maantieteellisesti Savonlinna sijaitsee maakuntien keskuskaupunkien risteyspisteessä, jossa itä on vuosisatojen ajan kohdannut lännen, Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen perustelee Savonlinnan valintaa.

Yksi suomalaiskaupunki valitaan koko Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Hakemukset jätetään vuoden 2020 loppupuolella. Aiemmin suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina ovat toimineet Helsinki (2000) ja Turku (2011).

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa