Tiistai, 20.10.2020 
Kasperi, Kauno
Uutiset

Itä-Suomen maakunnat haluavat Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupungin

  • Jarmo Sieviläinen

Itä-Suomen maakunnat suunnittelevat hakevansa Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Saimaa-ilmiö-yhteishanke julkistettiin torstaina.

Hankkeen synnytystyötä on tehty Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliittojen kesken kesästä lähtien, Savonlinnan kaupunki tiedottaa. Hankkeelle ovat antaneet tukensa myös maakuntien keskuskaupungit Mikkeli, Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta.

Saimaa-ilmiössä Itä-Suomen vanhin kaupunki Savonlinna toimii kulttuuriohjelman ydinkaupunkina. Ohjelma levittäytyy itäisen Järvi-Suomen kuntiin, jotka sijaitsevat Saimaan rannalla tai joilla on suora vesiyhteys laajempaan Vuoksen vesistöön.

– Maantieteellisesti Savonlinna sijaitsee maakuntien keskuskaupunkien risteyspisteessä, jossa itä on vuosisatojen ajan kohdannut lännen, Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen perustelee Savonlinnan valintaa.

Yksi suomalaiskaupunki valitaan koko Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Hakemukset jätetään vuoden 2020 loppupuolella. Aiemmin suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina ovat toimineet Helsinki (2000) ja Turku (2011).

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi