Tiistai, 29.9.2020 
Mika, Mikko, Miika
Musiikki

Mieskuorot yhdessä ja erikseen

  • Jyri Ojala

Konsertit
Pohjois-Karjalan Mieskuorotapahtuma
Ilomantsin Liikuntahallissa 18.2.2012

Ensimmäistä kertaa järjestetty Pohjois-Karjalan Mieskuorotapahtuma kokosi Ilomantsiin yhdeksän kuoroa ja miltei 180 laulajaa. Yleisökin kiinnostui: parkkipaikoille tarvittiin puolisen tusinaa liikenteenohjaajaa, hallissa hyvä jos istumaan pääsi.
Ilomantsin Mieslaulajat aloittivat sulavansujuisalla Marssilla. Lopukkeissa oli huojuntaa, muutoin oli vire hyvä. Minä portailla kuuntelen vaiti sujui herkällä tyylikkyydellä. Isäntien osuus päättyi Howard Blaken rakastetun puhkikuultuun klassikkoon Avaruus.
Enon Mieslaulajat ja Mieskuoro Kontioiset esiintyivät eloisan haitarisäestyksen kera kappaleessa Vanhaa viiniä. Perinteikäs Tummuva hiillos kuului hieman yksipuolisena. Sometimes I Feel Like a Motherless Child ihastutti ennakkoluulottomuudellaan. Djembe-rumpuakin kuultiin.
Joensuun Ortodoksinen Mieskuoro oli esiintyjistä tasokkaimpia. Kiitä sieluni Herraa kuului hienoin sävyin ja vivahtein. Autuas se mies kohosi tulkinnaltaan jopa illan huippukohdaksi. Jäähyväiset Valamolle -soolo oli sekin komeaa kuultavaa.
Kiteen Mieskuoron esittämät Karjala, Paimenpoika ja Enkä minä ryyppää paloviinaa olivat perustasokkaita ja tasapainoisia tulkintoja. Kuoron sointi paljastui erityisesti hiljaisemmissa kohdin kauniin täyteläiseksi.
Nurmeksen Mieskuoro tulkitsi tunnettuja klassikoita. Kuultiin Reppurin laulu, Lapsuuden toverille ja Lähteellä. Soololaulaja pelasti sekasortoisen alun. Kuorokin siitä terästäytyi.
Lieksan Mieslaulajat liittyivät mukaan Pielisen lauluun. Nyt luotiin dramaattista tunnelmaa. Tulkinnassa oli hurjuutta. Lieksalaiset jatkoivat vielä kansanlauluin. Artikulointi olisi voinut olla tarkempaakin.
Outokummun mieskuorolaiset olivat liikkeellä Bellmanin sävelin. Tasaisen kolmikon muodostivat Häämatka, Orphein veljet ja Levähdä lähtehelle. Esitys vienoon niiaukseen päättyi. Hyvää keskitasoa vähintään.
Joensuun Mieslaulajat pelasivat ohjelmapolitiikkaa uudella ja vanhalla. Kuultiin Sibeliusta ja Tuomas Holopaista, P. J. Hannikaista ja kuoron omaa Olli Hurskaista. Ihan hyvältä kuulosti, vaikkei kuoro aivan parhaimmillaan edes ollut. Kuoron tähtikaartia edusti konsertissa erikseen esiintynyt Pienet sievät -kvartetti. Toimii!
Lähes kolmituntiseksi venähtänyt konsertti päättyi Suurkuoron vankkaan voimaan. Kuulimme muun muassa Suomen laulun, Suomalaisen rukouksen ja Finlandian.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi