Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Kokkaa&Soppaa

Ravintoa sielulle, silmille ja vatsalle

  • Karjalainen

Media

Neljännesvuosisadan ajan Lieksa–Koli-reittiä liikennöineen autolautta MF Pielisen moottorit murahtavat jälleen käyntiin.

Kyydissä istuvia turisteja, minua mukaan lukien, alkaa jännittää. Samalla tunnelma on lähes juhlallinen, ja autolautan irrotessa kansallispuiston laiturista mielikuvituksessani alkaa ropista Lemmenlaivasta tuttua paperisilppusadetta. Yläkannelle on pakko kivuta heiluttelemaan kättään, vaikkei tyhjältä rannalta kukaan vastaakaan.

Kolin vaarojen jäädessä pikkuhiljaa selän taakse autolautta halkoo yhä ahnaammin auringossa kimaltelevaa Pielistä. Järvenselällä puhaltava tuuli tempaa mukaansa turhan kiireen ja hössötyksen, ja mieli saa kaikessa rauhassa keskittyä sinivalkoisiin maisemiin.
Parituntisella lauttamatkalla on virkistävä vaikutus myös ruokahaluun. Monen matkaajan tie viekin ennen varsinaista määränpäätä yläkannen alle, Männikkölän Pirtin lauttaravintolaan.

Männikkölän Pirtti on huolehtinut autolautta Pielisen ravintolapalveluista jo kolmen kesän ajan. Vuosien aikana Karelia á la carte -lauttaravintolan emäntä, Ritva Ryttyläinen, on taittanut Kolin ja Lieksan vesireittiä monta monituista kertaa, mutta maisemia hän ehtii tavallisina päivinä lähinnä vain kurkkimaan.

– Keittiö on lautan alakerrassa, ja ruuhka-aikoina tekemistä kyllä riittää. Mutta aina kun on mahdollista, vien annoksia asiakkaiden pöytiin ja vilkuilen samalla ulos, Ryttyläinen naurahtaa.
– Myös autolautan lähtövaiheessa ehtii katselemaan ympärilleen. Kauniitahan Pielisen maisemat ovat, kylmilläkin ilmoilla yläkannella istuu ihmisiä niitä ihailemassa.

Elokuun loppumetreille asti seilannut autolautta Pielinen ehti kuljettaa kesälomakauden aikana tuhansia reissaajia. Suurin osa matkaajista oli paikallisia, mutta toisinaan kyytiin sattui myös kaukaisia vierailijoita.
– Viime kesänä lautalla oli ainakin japanilaisia kameroineen sekä saksalaisia reppureissaajia. Kaukaisimmat turistit taisivat olla Amerikasta asti, Ryttyläinen kertoo.

Omaa työtään lauttaravintolan emäntänä Ryttyläinen kuvailee mielenkiintoiseksi ja hyvin vaihtelevaksi.
– Haasteellistakin tämä on, sillä aamuisin ei vielä tiedä, kuinka paljon lautalla on ruokailijoita. Ruokalistan ansiosta pystymme kuitenkin helposti ja nopeasti toteuttamaan asiakkaiden toiveet. Listalla on karjalaista kotiruokaa sekä Pielisen erikoisannoksia.
– Lautalla ruokailijoiden määrä on kasvanut koko ajan, ja perinteiset kotiruoat ovat olleet hyvin suosittuja. Pienemmistä annoksistamme karjalanpiirakkakori, joka sisältää uunituoreita piirakoita ja kipollisen munavoita, on ollut etenkin lapsiperheiden ja turistien mieleen.

Karjalanpiirakka on myös se tuote, johon Männikkölän Pirtti panostaa. Leivonnainen on niin merkittävä osa pohjoiskarjalaisuutta, että Ryttyläisen mukaan perinteitä kannattaa vaalia huolella.
– Tärkeintä on, että karjalanpiirakka tarjotaan oikealla tavalla. Jos sen saa käsin leivottuna ja tuoreena, kokemus on aivan erilainen kuin mitä kaupasta ostettu pussipiirakka tarjoaa.
– Karjalanpiirakka tuo mukanaan muistoja lapsuudesta. Minulle se on ainoa karjalainen perintö, jonka olen saanut. Siksi haluankin, että karjalanpiirakka myös säilyy.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa