Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Musiikki

Hiljaisuus

  • Jyri Ojala

Konsertit
Raoul Björkenheim Ecstasy
Kerubin Kellarissa 26.10.2012

 

Perjantain toinen Vapaat äänet -yhtye, kitaristi Raoul Björkenheimin Ecstasy aloitteli konserttiaan iltakymmenen ja -yhdentoista välillä. Kellarissahan oli täysi riento päällä, puhe senkun pälppäsi takariveistä. Hälytaso oli suoraan verrannollinen alaspäisten kaljadesilitrojen ja nousevien mökädesibelien suhteen.

Yksi Suomen ja maailmankin mielenkiintoisimmista ja ilmaisuvoimaisimmista kitaristeista oli lavalla. Mukanaan puolivapaapulsatiivisen rummutuksen mestari Markku Ounaskari. Suomalaisen jazzin uusinta sukupolvea edustivat mitä mielenkiintoisimmat Pauli Lyytinen saksofonissa ja Jori Huhtala bassossa.

Rouheasti rokkaava ja progemaisesti nykivä musiikki oli Ecstasyn aloituspilleri jazzväelle. Ounaskari kehitteli jazzaavaa ilmaisua, Lyytinen tarttui toimeen sopraanofonitulituksellaan. Huhtala aloitti bassovoimailun, Björkenheim möyri juurevan ilmaisun. Rytmi oli elävää. Basso soitti sekasykkeellä, kitara veteli vinkuvenkoilua tai päätyi sankarikadensseihin. Bensaa suoniin ja lisää menovettä myllyyn.

Huhtala kontrabassoineen aloittaa uuden soiton. Se näkyy vaan ei kuulu. Björkenheim vilkaisee takapöytien yleisöä. Ei vaikutusta.

Sama biisi jatkuu, on äänimaalailua, sommittelua, sävytystä. Kitaristi ja saksofonisti viestivät hurmahenkisellä soitollaan. Hyvä parivaljakko. Lyytinen on pakotettu laittamaan parastaan kehiin, Björkenheim on pahuksen kova vastus. Ounaskari ja Huhtala ovat hekin oivallinen kombinaatio kokemusta ja nuoruutta, yhteistä luovuutta.

Björkenheim vilkaisee yleisöä, tekee ratkaisun ja avaa suunsa. Hän sanoo mölinän olevan niin kova, etteivät soittajat kuule lavalla toisiaan. Tämä on kuitenkin oikea konsertti, kitaristilegenda toteaa. Sori vaan, mutta ihan oikeasti jos olisitte vähän hiljempaa. Kiitos.

Kellari hiljeni, hetkeksi. Seuraavan kappaleen lopulla oli jo sama rillumarei päällä.

Kummallisinta oli se, että Björkenheimin julistaessa The Sky Is Rubyn illan viimeiseksi koko baari viimein hiljeni ja keskittyi.

Hieno yhtye, tulettehan toistekin.

Jyri Ojala

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa