Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Musiikki

Sinivalkoista, sinisävyistä

  • Suonna Kononen
Hortto Kaalon Marko Putkonen (vas.) ja Feija Åkerlund Wanhassa Jokelassa Joensuun-reissullaan 2009. Hortto Kaalon Marko Putkonen (vas.) ja Feija Åkerlund Wanhassa Jokelassa Joensuun-reissullaan 2009.
Pekka Tammilehto, paremmin Topi Sorsakoskena tunnettu, olisi täyttänyt lokakuussa 60 vuotta. Levyboksi laulajan tuotannosta oli tekemättä, joten näille isänpäivä- ja joulumarkkinoille Laulajan juhlakokoelma 1976-2011 sopi kuin nakutettu.

Kultaa ja timantteja - Laulajan juhlakokoelma 1976-2011

Kuuden cd:n kuuntelu-urakka piirtää kuvan merkillisestä miehestä, joka näki vanhan tanssimusiikin väistyvän 60-70-luvulla tanssilavoilta, osallistui itsekin tähän vyörytykseen Jussi Raittisen The Boys-yhtyeessä -  tuodakseen iskelmän sitten Agentsin kanssa rytinällä takaisin keskelle 80-luvun juppihenkeä ja Suomirock-eetosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sorsakosken sooloura vuoden 1985 Hurmio-debyytistä postuumisti 2011 julkaistuun Tummansiniseen säveleen katetaan kahdella cd:llä. Täysikuun ja Tummansinisen sävelen kaltaisilla lauluilla Sorsakoski välitti tangolaulajaisänsä ja Olavi Virran henkisen perinnön Suomirock-sukupolvelle.

Yhteistyö Agentsin kanssa vaatii myös kaksi cd:tä. Sellaiset tulkinnat kuin Maailma ilman rakkautta, Yksi ainoa ikkuna ja On kesäyö on tietysti julkaistu jo monta kertaa, mutta ne ovat Sorsakosken ydinmehua.

Viitoslevy kokoaa lauluja toisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Hillitön Love Potion Number 9 -suomennos Tää koskista on vain Provinssirockista 1980 muistuttaa Sorsakosken rock-nuoruudesta Kalle Kiwes Blues Bandissä. Kultaiset korvarenkaat -version Reijo Taipaleen kanssa Sorsakoski itse nosti parhaaksi tulkinnakseen. Viimeiset vierailut Viikatteen ja Dallapén vuoden 2011 levytyksillä ovat mukana.

Kuutoslevyn Esa Pulliainen on koonnut Agents-nauhaholveistaan, kahdesta Pop-levyltä yli jääneestä raidasta, missikisoissa 1987 esitetystä Armista ja In Beatin ensimmäisistä lauluotoista.

Matelotin eli Yksinäisen merimiehen Sorsakoski esittää vielä englanniksi, ja Surujen kitarassa kuullaan editoimaton siirtymä kommentteineen. ”Oliks siin nyt jotain, eiks se ollu hyvä”, taitaa Pulliainen kysyä.

Oli se.

Legenda 40-v.

Marko Putkosen, Feija Åkerlundin ja kumppaneiden Hortto Kaalo ansaitsee kokoelmansa legenda-sanan.

40-vuotisjuhlalevy muistuttaa, että alkuun ”omatkin” vierastivat vuoroin herkistelevää, vuoroin svengaavaa mustalaismusiikkiyhtyettä, jonka lähtökohta oli pikemminkin popularisoiva ja iskelmällinen kuin autenttinen.

Slaavilais-ugrilaista tangopeltoa on kynnetty siinä missä Sorsakoski ja Agents, yhteisenä nimittäjänä Surujen kitaran versiointi.

Sanat: Helena Eeva

Rio De La Plata

Turkulainen Ari Hakulinen jatkaa kunnianhimoisten, historiallisten iskelmäkokoelmien tekemistä.

Helena Eeva oli pimentoon jäänyt, osin ajan tyyliin salanimillä toiminut sanoittaja, jonka perinnöksi jäivät muun muassa sellaiset tekstit kuin Jos kyyneleet helmiä ois, Kulkuriveljeni Jan ja Lasten liikennelaulu.

Toivo Kärki nimesi Hemmi Allan Isbergin Markus Allaniksi. Tangotulkin suuruutta kuvaa se, että hän on esiintynyt muun muassa New Yorkin Carnegie Hallissa ja Lontoon Barbican Hallissa.

Rio De La Plata kokoaa perusmarkkinatangoa kunnianhimoisempia levytyksiä vuodesta 1974 tähän päivään.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa