Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Musiikki

Valloittava Gothóni

  • Karjalainen
Ralf Gothóni on Joensuun-reissulla. Ralf Gothóni on Joensuun-reissulla.
Ralf Gothóni kuuluu kiistatta tunnetuimpiin suomalaisiin muusikoihin, hänen uransa hakee vertaistaan ja karismaa riittää vaikka muille jakaa. Gothóni otti tilanteen haltuunsa heti ensi tahdeista alkaen: Mozartin Alkusoitto oopperasta Figaron häät (KV 492) oli kaunis, pirteä ja raikas. Orkesteri pani parastaan ja onnistui hyvin. Nautittavaa kuultavaa alusta loppuun.

Johtaja ja solisti Ralf Gothoni, piano

Mozartin Pianokonsertto nro 14 Es-duuri (KV449) on laadittu pienelle orkesterille, jossa puhaltimet on karsittu minimiin. Konsertto ei kuulu säveltäjän tuotannon vaikeimpiin, mutta on hyvin elegantti sisältäen viitteitä hänen myöhempään tuotantoonsa. Yhtä kaikki teos on melkoista musiikin, dramaattisten käänteiden, pianon ja orkesterin vuorottelua, jota oli helppo kuunnella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Gothónin soitto on pakotonta ja helppoa, kokeneena taiteilijana hän hallitsee instrumenttinsa soinnin kauniisti. Myös orkesteri selvisi tehtävästään komeasti konserttimestarin hoitaessa vaativan postiaan esimerkillisellä tarkkuudella kapellimestarin häärätessä pianosolistina. Ehkä konsertto ei ollut kaikkein briljanteinta mahdollista säkenöivyydeltään, mutta silti se kohosi korkeaan luokkaan kokonaisuutena.

Yleisön innostuksen maestro Gothóni palkitsi ylimääräisenä Schubertin laululla, joka jo johdatteli kohti toista puoliaikaa. Kaunis ja herkkä tulkinta viehkosta pikkukappaleesta.

Konsertin toinen puolisko koostui Schubertin Sinfoniasta nro 6 C-duuri (D. 589). Gothóni piiskasi orkesterin ilmeikkääseen lopputulokseen. Musiikki on juohevaa ja se sisältää paljon leikkisiä teemoja, joiden kuuli soivan päässään konsertista poistuessa.

Ehkäpä jokin modernimpikin teos olisi ollut paikallaan piristämään kovin perinteistä, vaikkakin nautittavaa konsertti-iltaa.

Raul Gothónin ja Joensuun kaupunginorkesterin muusikoiden kamarimusiikkikonsertti tänään lauantaina Carelia-salissa kello 16.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa