Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Musiikki

Palmusunnuntain Gloriaa

  • Karjalainen
Joensuun kirkko 24.3.2013

Johtajana ja solistina Andres Mustonen viulu, Claire Meghnagi sopraano

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Andres Mustonen vierailee onneksi usein Joensuun kaupunginorkesterin johtajana, sillä koskaan hänen johtamansa konsertit eivät ole tylsiä. Nytkin Mustonen sai orkesterin oivaan lentoon Tuomas Pyrhösen urkujen taitavalla tuella.

Konsertin aloitti J.S. Bachin Orkesterisarja nro 3 D-Duuri (BWV 1068). Alkusoiton keskeinen fuuga svengasi hyvin. Monista yhteyksistä tuttu Air oli melko nopeatempoinen, sarjan viimeisen osan Giguen jäädessä hieman hitaanlaiseksi. Kokonaisuus oli kuitenkin kaunis ja ehyt, Pyrhösen urut sulautuivat mainiosti orkesteriin sekä rekisteröinnin että voimakkuuden suhteen.

Haydnin Nun Beut die Flur das frische Grün (arkkienkeli Gabrielin aaria oratoriosta Luominen) esitteli israelilaissopraano Claire Maghnagin, joka osoittautuikin notkeaääniseksi taituriksi. Orkesterin ja solistin hyvä balanssi sai holvit kaikumaan kauniilla tavalla. Händelin Rejoice greatly, O Daughter of Sion upeine koloratuureineen hiveli korvia kauneudellaan.

Virolaissäveltäjä Erkki-Sven Tüürin teos Salve Regina on alun perin sävelletty mieskuorolle ja soitinryhmälle, ja sellaisena se varmasti toimiikin paremmin kuin nyt kuultuna orkesteriversiona. Ihmisääni kun soi yleensä aina instrumenteista kauneimmin. Orkesteriversio jäi jotenkin etäiseksi, vaikka urkujen ja bassorummun osuus nostikin mielenkiintoisia sävyjä kuuluville. Sen sijaan Arvo Pärtin, sekin kuorolle sävelletty Da pacem Domine oli vaikuttava ja koskettava teos.

Konsertin päättänyt Mozartin motetti Exsultate, jubilate (KV 165) oli upea ilon ja riemun julistus, jossa solistin virtuoosiset koloratuurit leijuivat holveissa kauniina ja rikkaina julistaen tulevaa pääsiäisen rauhaa. Kerrassaan onnistunut konsertti, joka ei kuitenkaan vetänyt kirkkoa kovin täyteen.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa