play

Outokummun kirkko: Kuparia kaivoskaupungissa

Outokummun jyrkkäkattoinen kirkko sijaitsee kaupungin keskustassa.

Outokummun jyrkkäkattoinen kirkko sijaitsee kaupungin keskustassa.

Karjalainen

Vaaleaa ja pelkistettyä. Yksinkertaista ja avaraa. Näillä sanapareilla voi kuvata Outokummun keskustassa sijaitsevaa 1950-luvulla rakennettua kirkkoa ja seurakuntakeskusta.
Kirkkosalissa huomio kiinnittyy kolmiomaisen kattorakenteen epäsymmetrisyyteen. Seurakuntamestari Arto Koskinen selittää, että oikeanpuoleisen lappeen yläpuolella sijaitsevat ullakkotilat.
Kirkkosaliin mahtuu 350 ihmistä ja lehterille 50. Usein jumalanpalveluksissa urkuparven täyttää kirkkokuoro. Komeista urkupilleistä osa on kuparisia.
Kupari näkyy nykyään myös alttariristissä, joka on Aulis Jääskeläisen suunnittelema. Keskiosa rististä on kuvioitu pallovasaralla, ja se saa patinoitua. Ristin sivut ja reunat on lakattu, jotta kiilto säilyy. Himmeän pastellinväristen lasien läpi auringonvalo välkehtii kauniisti alttariristissä.
– Jääskeläinen otti hyvin huomioon käyttäjien näkökulman. Niinpä saimme esimerkiksi sakastiin hyvät tekstiilien säilytyskaapit. Kasukat, stolat, kirjaliinat ja antependiumit (alttarin etuosan peittävät kirkkotekstiilit) roikkuvat siististi omilla tangoillaan valolta suojassa, Koskinen esittelee.