Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Muut

Outokummun kirkko: Kuparia kaivoskaupungissa

  • Karjalainen

Media

Seurakuntamestari Arto Koskinen kertoo Outokummun kirkosta.

Vaaleaa ja pelkistettyä. Yksinkertaista ja avaraa. Näillä sanapareilla voi kuvata Outokummun keskustassa sijaitsevaa 1950-luvulla rakennettua kirkkoa ja seurakuntakeskusta.
Kirkkosalissa huomio kiinnittyy kolmiomaisen kattorakenteen epäsymmetrisyyteen. Seurakuntamestari Arto Koskinen selittää, että oikeanpuoleisen lappeen yläpuolella sijaitsevat ullakkotilat.
Kirkkosaliin mahtuu 350 ihmistä ja lehterille 50. Usein jumalanpalveluksissa urkuparven täyttää kirkkokuoro. Komeista urkupilleistä osa on kuparisia.
Kupari näkyy nykyään myös alttariristissä, joka on Aulis Jääskeläisen suunnittelema. Keskiosa rististä on kuvioitu pallovasaralla, ja se saa patinoitua. Ristin sivut ja reunat on lakattu, jotta kiilto säilyy. Himmeän pastellinväristen lasien läpi auringonvalo välkehtii kauniisti alttariristissä.
– Jääskeläinen otti hyvin huomioon käyttäjien näkökulman. Niinpä saimme esimerkiksi sakastiin hyvät tekstiilien säilytyskaapit. Kasukat, stolat, kirjaliinat ja antependiumit (alttarin etuosan peittävät kirkkotekstiilit) roikkuvat siististi omilla tangoillaan valolta suojassa, Koskinen esittelee.

Ilmalämmitys

Seurakuntamestarin työhuoneessa tietokoneruutu näyttää rakennuksen uusitun talotekniikan. Lämpötiloja ja ilmankosteutta voi helposti tarkkailla.
Ilmalämmitteisyys tarkoittaa sitä, että huoneilma imaistaan koneellisesti kuoriosan alle paisuntahuoneeseen lämpiämään ja puhalletaan sitten kirkkosalin sivuosista takaisin.
Arkkitehti Bertel Liljeqvist kuoli kesken Outokummun kirkon suunnittelun. Häneltä tunnetaan muun muassa Rovaniemen kirkko (1950), Nurmeksen siunauskappeli (1952) ja Kuusamon kirkko (1951).

Vesi solisee

Rapatun tiilikirkon piti Outokummussa saada kaivosherroilta lahjoituksena kuparinen katto, mutta hanke kariutui kirkkoherran ja yhtiön päälliköiden välisiin erimielisyyksiin.
Erimielisyyksiä esiintyi lehtien palstoilla jo ennen kirkon rakentamista, koska osa väestä oli sitä mieltä, että kirkkokansalle kokoontumistilaksi riittäisi kaivosyhtiön kerhohuone. Kirkon ystävät puolestaan kirjoittivat, ettei seurakuntatoimintaa tule sotkea paikkoihin, ”jotka ovat ristiriidassa kristillissiveellisen katsomuksen kanssa”.
Kirkon läheisyydessä ei lahjoittajille ole muistokiviä tai laattoja, mutta muutaman kilometrin päässä Rauhanmaan hautausmaalla iso hautamuistomerkki on. Kirkon pihassa solisee alkuperäinen Viinijärven liuskekivellä päällystetty pisaranmuotoinen suihkulähde.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi