Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Kotimaa: Sipilä toivoo kirkon johtajien laskevan palkkojaan

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo pettyneensä tapaan, jolla "osa kirkon johtoa" suhtautui hänen esitykseensä hyvätuloisten vapaaehtoisesta palkka-alesta.

- Kun ministeritkin alensivat palkkojaan seitsemän prosenttia, niin kirkon vastaus tähän oli mielestäni aika tyly. Tällainen arvoesimerkin näyttäminen olisi kuitenkin yksi kirkon tehtävä ja sen pitäisi lähteä ihan henkilökohtaiselta tasolta, Sipilä sanoi Kotimaa-lehdelle.

Hän toivoi kirkolta aktiivisempaa roolia yhteiskunnallisena keskustelijana ja köyhien puolustajana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Haastaisin kirkkoa enemmän tähän suuntaan ja näyttämään myös itse esimerkkiä, Sipilä sanoi lehdelle.

Sipilän ehdotusta kommentoi viime kesänä ainakin arkkipiispa Kari Mäkinen, joka sanoi Ylelle, että hänen palkkaansa saa leikata verotuksella.

Perjantaina Mäkistä ei tavoitettu. Mäkinen sanoi kesällä Ylelle, ettei oikeudenmukaisuus rakennu hyväntekeväisyyden varaan niin, että hyväosaiset voivat vapaasti valita osallistumisensa, vaan verotus olisi parempi tapa. Hän kertoi toivoneensa, että hallitusohjelman näkokulma olisi ollut lähempänä leipäjonoja.

Esimerkiksi tammikuun lopulla Mäkinen jatkoi keskustelua Säätytalolla puhuessaan muun muassa luottamuksesta.

- Mitä suurempi eriarvoisuus, sitä pienempi luottamus julkiseen valtaan ja toisiin ihmisiin.

Kirkon työmarkkinalaitoksen mukaan yhdeksän piipan peruspalkka oli keskimäärin 7 100 euroa 2014. Asuntoetu ja muut mahdolliset lisät mukaan laskien palkka oli keskimäärin 9 300 euroa.

Seuraaviksi suurimmat keskipalkat lisineen olivat kuudella kirkkoneuvoksella, keskimäärin 7 800 euroa. Johtajan nimikkeellä työskenteli seitsemän ihmistä, jotka saivat keskimäärin 6 000 euroa. Yli 5 000 euron keskiansiohin lisineen pääsi myös virkanimikkeillä lakimies-asessori (8) ja hallintojohtaja (17).

Kirkkoherrojen keskipalkka lisineen oli 4 500 euroa, seurakuntapastorien vajaat 3 200 euroa. Monet kirkon työntekijöistä ovat verrattain pienipalkkaisia.

https://www.kotimaa24.fi/

http://yle.fi/uutiset/arkkipiispa_kari_makinen_palkkaani_saa_leikata_verotuksen_kautta/8034948

http://www.arkkipiispa.fi/luottamus-hyvinvointivaltioon-hyvasuomi-2020-kurssin-avajaisluento-helsingin-saatytalolla-26-1-2016/

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/E412361C4BB0F65DC22579CA002EC127/$FILE/Nimikkeiden_peruspalkka_ja_varsinainen_palkka_2014_tyoaloittain.pdf

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa