Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
Kotimaa

Pekka Puska ei luota amerikkalaistutkimukseen kasviöljyistä

  • STT

Suomalaisia terveellisemmästä ruokavaliosta valistanut professori Pekka Puska ei niele amerikkalaistutkimuksen tuloksia kasviöljyistä. Tutkimuksen mukaan eläinperäisten rasvojen korvaaminen kasviöljyllä ei olisi alentanut sydäntautiriskiä, vaan olisi saattanut jopa lisätä sitä.

Puska muistuttaa, että vuosien varrella on aina silloin tällöin noussut esille yksittäisiä tutkimuksia, joissa kiistetään tyydyttyneen rasvan ja sydäntaudin välinen yhteys.

– Mutta aina, kun on koko tutkimuskokonaisuus pantu pöydälle, asiantuntijat ovat tulleet samoihin johtopäätöksiin. Sydäntautien ehkäisemiseksi kova tyydyttynyt rasva kannattaa korvata pehmeällä tyydyttymättömällä rasvalla, Puska sanoo sähköpostitse STT:lle.

– Se, että tyydyttymätön rasva laskee ja tyydyttynyt rasva nostaa veren ("pahaa LDL-") kolesterolia, on laboratorio-olosuhteissa täysin kiistattomasti osoitettu. Näin on myös kolesterolin vaikutus verisuonten ahtautumiseen.

Tutkimus kommentteineen on julkaistu lääketieteen BMJ-julkaisussa.

– Myös lehden pääkirjoitus epäilee johtopäätöstä ja pohtii syitä, Puska huomauttaa.

Uutistoimisto AFP uutisoimassa tutkimuksessa analysoitiin uudelleen 45 vuoden takaista aineistoa minnesotalaisista hoitolaitoksista. 9 423 potilasta jaettiin verrokkiryhmiin, joista toisessa tyydyttyneet rasvat korvattiin maissiöljyllä. Toisessa ryhmässä olevat nauttivat paljon eläinrasvoja.

Puskan huomion kiinnitti tutkimuksessa muun muassa se, että suuri osa tutkittavista oli ollut huomattavan vanhoja, jopa yli 90-vuotiaita.

– Tiedetään, että "vanhuuden raihnaisuus" laskee kolesterolia ennen kuolemaa. Tässä syy ja seuraus -suhde menee toisinpäin: Sairaudet laskevat kolesterolia, Puska havainnollistaa.

Puskan mukaan herää myös kysymys 45 vuoden takaisen aineiston merkityksestä ja luotettavuudesta, koska myös Yhdysvalloista on äskettäin julkaistu suuria ja päteviä seurantatutkimuksia, joiden mukaan kovat tyydyttyneet rasvat kannattaa korvata kasviöljyillä sydäntaudin ehkäisemiseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa