Lauantai, 25.1.2020 
Pauli, Paavo, Paul
Kotimaa

RE85 on kotimaista jäte-etanolibensiiniä

  • Karjalainen
Uutta polttoainetta ei suositella tankattavaksi tavalliseen autoon. Uutta polttoainetta ei suositella tankattavaksi tavalliseen autoon.
Joensuussakin on voinut jo pari viikkoa tankata 85 prosenttista etanolibensiiniä. EU ja varsinkin Suomi heräsivät biopolttoaineiden käyttöön maailman mittakaavassa varsin myöhään.

Sokeriruokomaa Brasiliassa etanolia on tankattu autoihin jo kymmeniä vuosia, ja alkoholipolttoaineet ovat olleet muissakin maissa jo pitkään käytössä.

Suomessa bioetanoli kuitenkin valmistetaan jätteistä, eikä esimerkiksi sokeriruo’osta, maissista tai viljasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Tämä on niin sanottua toisen sukupolven etanolia. Emme siis ota biopolttoainetta ruokaketjusta, kuten muualla on tähän asti tehty, St1 oy:n myyntipäällikkö Mikko Reinekari kertoo.

-  Ideana on se, että tuomme tehtaat jätteen luokse ja valmistamme niistä polttoainetta. Kuljetuskustannukset ovat pienet, eikä raaka-aine lopu ihan heti.

St1:n tytäryhtiö St1 Biofuels oy:llä on Suomessa seitsemän tehdasta, joissa etanolia valmistetaan biojätteestä.

Vaikka auton päästöt eivät välttämättä muutu, on jätebensan valmistus vähäpäästöisempää kuin fossiilisten tuotteiden.

Uutta polttoainetta ei suositella tankattavaksi tavalliseen autoon, johon ei ole tehty muutostöitä. Etanolibensaa voi tankata uusin Flexfuel-autoihin. Moniin vanhoihin amerikkalaisiin autoihin polttoaine voi kuitenkin sopia jopa ilman muutostöitä. Yhdysvalloissa biopolttoaineita kun on käytetty jo pitkään, ja osa autoista on suunniteltu kestämään etanolia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa