Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Kotimaa

Professori: Toivakan tapauksen mittakaava on pieni ministerin erottamiseen

  • Karjalainen
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) myönsi tänään MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä antaneensa harhaanjohtavan kuvan toiminnastaan liittyen ministerin perheyhtiön perustamaan belgialaiseen holding-yhtiöön.

Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty vaatia ministerin eroa.

Jos ministeri päädyttäisiin erottamaan, olisi nyt syntynyt kohu eron syynä jossain määrin poikkeuksellinen, sanoo valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Perussääntö on tietysti, että ministerin on nautittava eduskunnan luottamusta, Viljanen sanoo.

Näin ollen eduskunta voisi jossakin yhteydessä nostaa esiin Toivakan nauttiman luottamuksen ja äänestää siitä.

Viljasen mukaan suomalaisten ministereiden erottamisen pitkässä linjassa Toivakan tapaus ei ole vielä mittakaavaltaan sellainen, että ministerin ero nousisi vakavasti esille, etenkin kun kohu ei liity ministerin virkatehtävien hoitamiseen ja kohun keskellä oleva yhtiö on perustettu ennen ministerinpestiä.

Eduskunnan noudattamien arvokkaiden käytöstapojen vastaisesta valehtelusyytöksestä puolestaan puhemies huomautti heti. Toivakan saamaa negatiivista julkisuuttakin voi jo puolestaan pitää jonkinlaisen sanktiona, Viljanen pohtii.

- Tietysti eduskunta voi nostaa esiin mitä tahansa ministerin luottamukseen liittyen, mutta tässä on vähän tulkinnanvaraisesta keskusteluheitosta eikä virkatehtävistä, Viljanen sanoo.

Toivakka kertoi aamulla olevansa juridisessa ja nimellisessä vastuussa yhtiön perustamisesta perheyhtiön hallituksen jäsenenä. Toivakka on aiemminkin kertonut yhtiön olemassaolosta. Hän on kuitenkin korostanut, ettei hän ollut mukana yhtiön operatiivisessa toiminnassa.

Toivakka on itse kertonut, ettei aio erota. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ole ottanut asiaan kantaa. Kun tieto Toivakan perheyrityksen holding-yhtiöstä tuli julkisuuteen viime marraskuussa, Sipilä sanoi perehtyvänsä asiaan ja keskustelevansa Toivakan kanssa. Ainakaan tuolloin yhtiöjärjestelyllä ei kuitenkaan ollut vaikutusta Toivakan jäsenyyteen valtioneuvostossa.

Nyt käynnissä oleva kohu alkoi eduskunnasta kaksi päivää sitten. SDP:n kansanedustaja Timo Harakan mukaan Toivakka on perustanut veronkiertoa varten kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan. Toivakka syytti vastauksessan Harakkaa valehtelijaksi ja sanoi, että holding-yhtiön perustajana oli Toivakan perheen perheyhtiö. Hänen mukaansa hän ei ole itse ollut perustamassa yhtiötä.

Harakka vastasi syytteeseen eilen A-studiossa näyttämällä hallussaan olleista papereista Toivakan olleen perheyhtiön hallituksen jäsen ja siten juridisessa vastuussa yhtiön toiminnasta, myös holding-yhtiön perustamisesta.

Toivakka myönsi aamulla antaneensa mahdollisesti harhaanjohtavan kuvan toiminnastaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa