Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kotimaa

Yksin matkustavien lasten kohtelu kirjavaa

  • Karjalainen
10-vuotias Siiri Nieminen matkusti perjantaina ensimmäistä kertaa yksin junalla Joensuusta Helsinkiin. 10-vuotias Siiri Nieminen matkusti perjantaina ensimmäistä kertaa yksin junalla Joensuusta Helsinkiin.
Yksin matkustavista lapsista huolehditaan julkisissa liikennevälineissä vaihtelevasti. Junissa yksin matkustavia lapsia seurataan heikosti, kun taas lentokoneissa yksin reissaavat lapset ovat erityisasemassa.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan mukaan käytäntöjä tulisi yhtenäistää, sillä se helpottaisi paitsi lasten matkustamista myös kuljettajien ja konduktöörien työtä.

-  Linja-autossa kuljettajalla ei esimerkiksi ole oikeutta vaatia lapsen vastaanottajan ja saattajan yhteystietoja, mikä olisi olennaista lapsen turvallisuuden kannalta. Kuskin täytyy tietää, minne hän voi soittaa, mikäli matkan aikana sattuu jotain, Aula painottaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjolan Matka oy:ssä on törmätty tilanteeseen, ettei pysäkillä ole ollut ketään vastassa.

-  Nämä tilanteet ovat harvinaisia, ehkä kerran vuodessa käy niin, että vastaanottaja ei ilmaannu pysäkille ja joudumme kääntymään virkavallan puoleen, toimitusjohtaja Johanna Lehtonen kertoo.

Maria Kaisa Aulan mukaan alaikärajojen mahdollisuutta tulisi selvittää, jotta kuljettaja voisi kieltäytyä ottamasta kyytiin selvästi liian nuorta matkustajaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi