Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kotimaa

Herukat kärsineet sääoloista - satokausi alkamassa

  • Karjalainen
Mustaherukan sato muodostuu tänä vuonna korkeintaan kohtalaiseksi. Mustaherukan sato muodostuu tänä vuonna korkeintaan kohtalaiseksi.
Herukoiden satokausi on alkamassa. Toreilta on jo jonkin aikaa löytynyt ensimmäisiä käsin poimittuja puna- ja mustaherukoita sekä karviaisia. Herukoiden konepoiminnat ovat nyt

alkaneet aikaisimmilla paikoilla. Kesän vaihtelevien säiden takia kypsyminen on ollut edellisvuosia hitaampaa ja viimeisiä konepoimintoja tehdään vasta syyskuun puolella. Herukoista ylivoimaisesti eniten viljellyn mustaherukan sato muodostuu tänä vuonna korkeintaan kohtalaiseksi.

Talvi oli herukoille suotuisa, mutta kukinnan aikaiset säät eivät olleet parhaat mahdolliset. Osa kukista varisi pois, joten marjojakaan ei ole kehittymässä normaalia määrää. Myös punaherukan sato kärsi kukinnan aikaisesta viileästä sääjaksosta, mutta valkoherukan sadosta odotetaan normaalia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Runsas vedentulo on hieman parantanut herukoiden satoennustetta kasvattamalla raakilekokoa. Paikoitellen koneellista sadonkorjuuta voi vaikeuttaa herukkapeltojen liika märkyys, jos sateet jatkuvat yhtä runsaina kuin tähän asti.

Suurin osa herukkasadosta kulutetaan, säilötään ja pakastetaan kotitalouksissa. Suomalaiset arvostavat C-vitamiinipitoista mustaherukkaa, joka on myös tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossamme.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi