Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 119

Kotimaa

Koulussa viihdytään entistä paremmin - koulumenestyksen tunteet lisääntyneet

  • Sakari Lindell

Oppilaiden turvallisuuden ja kouluviihtyvyyden kokemukset ja osaamisen itsetunto ovat Suomessa vahvistuneet vuosina 1994-2010.

Vuonna 2010 oppilaista 73 prosenttia tunsi olonsa turvalliseksi koulussa. Koulumenestyksensä erittäin hyväksi tai hyväksi kokeneet tunsivat olonsa koulussa yleisemmin turvalliseksi kuin heikommin menestyneet.

Kiusatuksi joutuminen ja toisten kiusaamiseen osallistuminen yleistyivät hieman Suomessa vuodesta 2006 vuoteen 2010. Koulukiusaamisen yleisyydessä Suomi sijoittui kansainvälisessä vertailussa puolen välin tienoille, mutta toistuva kiusaaminen oli Suomessa harvinaisempaa kuin muualla.

Oppilaat kokevat menestyvänsä hyvin koulussa yleisemmin kuin 20 vuotta sitten. Omaan osaamiseen liittyvä itsetunto on siis vahvistunut myönteisesti. Koulumenestyksen paremmaksi kokeneet oppilaat ja lukioon aikovat 9.-luokkalaiset kokivat koulun myönteisesti yleisemmin kuin heikommin menestyvät ja
ammatilliseen koulutukseen aikovat.

Tiedot selviävät Opetushallituksen ja Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskuksen raportista Koulukokemusten kansainvälistä vertailua 2010 sekä muutokset Suomessa ja Pohjoismaissa 1994- 2010, WHO-Koululaistutkimus (HBSC- Study).

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi