Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kotimaa

Lapsi kuoli, viranomaiset unohtivat kriisiavun - "Tilanteet vaihtelevat"

  • Heikki Kärki
Aihekuva Aihekuva

Oman lapsen kuolema tai isän itsemurha ovat traumaattisia tilanteita. Niiden seuraukset voivat olla vielä kohtalokkaampia, jos ihmiset eivät saa lainkaan kriisiapua. Tällaisiakin tapauksia on Suomessa viime vuosina ollut.

Tampereen yliopistossa järjestetyssä Surukonferenssissa kerrottiin useista tilanteista, joissa pelastushenkilökunta on unohtanut auttaa traumaattista surua kohdanneet ihmiset kriisiavun pariin.

– Ne, jotka tapaavat ihmisiä, joille tapahtuu järkyttäviä asioita, eivät aina osaa ohjata heitä eteenpäin, pääkaupunkiseudun kriisipäivystyksen johtava kriisityöntekijä Riikka Hämäläinen kritisoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei kiistä kritiikkiä mutta uskoo sen perustuvan yksittäistapauksiin.

– Tilanteet kuitenkin vaihtelevat. Jonain perjantai-iltana keikkaa on niin paljon, että poliisin pitää sännätä seuraavalle tehtävälle, ja näinkin tärkeä asia kuin kriisiavun antaminen voi jäädä hoitamatta, Kolehmainen sanoo.

Poliisilla ei ole yksityiskohtaista ohjeistusta traumaattisiin tilanteisiin, mutta koulutuksessa annetaan mallit erilaisissa tunnetiloissa olevien ihmisten kohtaamiseen. Lisäksi eri poliisilaitoksilla on omia käytäntöjä akuuttien kriisitilanteiden varalle. Esimerkiksi Helsingin poliisilaitos hälyttää automaattisesti poliisipapin paikalle.

– Poliisi ei laita vain laastaria päälle vaan hoitaa kokonaisuutta. Poliiseilla pitäisi olla ymmärrys siitä, että trauman kohdannut perhe kytketään mukaan sosiaali- ja kriisiapuun. En voi kuitenkaan sanoa, että kaikissa poliisilaitoksissa ja kaikissa tilanteissa asiat toimisivat näin, Kolehmainen sanoo.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa