Tiistai, 12.11.2019 
Virpi
Kotimaa

Uusi tupakkalaki lisää tupakoinnin rajoituksia

  • Saija Kauhanen
Savuton Suomi -päivä kokosi nimekkäitä asiantuntijoita Joensuuhun. Kuvassa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara (vas.), Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen toiminnajohtaja Vesa Korpelainen, professorit Tiina Laatikainen ja Pekka Puska sekä musiikinopettaja Ville Karjalainen. Savuton Suomi -päivä kokosi nimekkäitä asiantuntijoita Joensuuhun. Kuvassa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara (vas.), Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen toiminnajohtaja Vesa Korpelainen, professorit Tiina Laatikainen ja Pekka Puska sekä musiikinopettaja Ville Karjalainen.

Suomi kuuluu tupakkapolitiikan kärkimaihin. Meillä on savuttomat työpakat ja ravintolat sekä tupakkatuotteiden mainontakielto.

Tupakoitsijoiden määrä on laskenut 1960-luvulta kohisten. Tuolloin miehistä yli puolet tupakoi säännöllisesti. Tällä hetkellä hieman alle viidennes miehistä tupakoi päivittäin. Naisissa tupakoitsijoita on joka seitsemäs.

Ensimmäinen taitekohta tupakoinnin vähentämisessä oli vuoden 1976 tupakkalaki. Lakia ollaan uudistamassa tänä vuonna, ja se tulee voimaan mahdollisesti jo ennen juhannusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uuden lain tavoite on lopettaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö vuoteen 2030 mennessä. Lain myötä terveysvaroituksia on oltava vähintään 65 prosenttia tupakka-askin pinnoista eikä pakkauksissa saa viitata luomuun tai terveystekijöihin.

Autossa tupakointi on kielletty, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita. Kapselisavukkeet kielletään, samoin mentoli, jonka täyskielto astuu voimaan vuonna 2020.

– Jatkossa tupakassa ei saa olla väri- tai makuaineita, jotka muuttavat tupakan ominaisuuksia. Etämyynti kielletään, eivätkä suomalaiset toimijat voi enää kiertää lakia sijoittumalla ulkomaille, Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara kuvailee.

Ensimmäistä valtakunnallista Savuton Suomi -päivää vietettiin tiistaina Joensuussa.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa