Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Kotimaa

Andersson tekee historiaa - muistatko nämä kolmekymppiset puoluepomot?

  • Karjalainen
Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson tekee historiaa nousemalla puolueensa puheenjohtajaksi 29-vuotiaana eli alle kolmekymppisenä. Yksikään nykyisistä kahdeksasta eduskuntapuolueesta ei ole pitkiin aikoihin valinnut johtoonsa yhtä nuorta kuin hän. Andersson on syntynyt toukokuussa 1987, eli hän täyttää 30 vajaan vuoden kuluttua.

Haastajia kuitenkin löytyy, kun asiaa tarkastellaan tarpeeksi taaksepäin. Verkosta löytyvien tietojen perusteella ainakin Taavi Tainio valittiin SDP:n puheenjohtajaksi niin ikään 29-vuotiaana vuonna 1903. Hän oli syntynyt kesäkuussa 1874.

Lisäksi puheenjohtajiksi on valittu henkilöitä, jotka ovat täyttäneet 30 valintavuotenaan - joko ennen tai jälkeen valinnan. Esimerkiksi Emil Perttilä oli syntynyt helmikuussa 1875, ja hänet valittiin SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 1905. Otto Ville Kuusinen puolestaan oli syntynyt lokakuussa 1881, ja hänet valittiin niin ikään SDP:n johtoon vuonna 1911.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskusta katsotaan syntyneeksi vuonna 1906, jolloin Oulussa perustettiin Suomen Maalaisväestön Liitto. Sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin huhtikuussa 1876 syntynyt Otto Karhi. Lisäksi ainakin Tuija Brax valittiin vihreiden puheenjohtajaksi kolmekymppisenä vuonna 1995. Hän on syntynyt tammikuussa 1965.

Vähän päälle kolmekymppinen puheenjohtaja sen sijaan ei ole harvinaisuus nykyisissä eduskuntapuolueissa. Esimerkkejä löytyy lähimenneisyydestäkin.

Jyrki Katainen valittiin kokoomuksen johtoon 32-vuotiaana vuonna 2004, Jutta Urpilainen SDP:n johtoon 32-vuotiaana vuonna 2008 sekä Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton johtoon niin ikään 32-vuotiaana vuonna 2009. Lisäksi Carl Haglund nousi RKP:n johtoon 33-vuotiaana vuonna 2012.

Li Andersson valitaan vasemmistoliiton puheenjohtajaksi Paavo Arhinmäen seuraajaksi virallisesti lauantaina Oulussa. Andersson voitti puolueen jäsenille järjestetyn neuvoa-antavan äänestyksen. Tulosten selvittyä kaksi muuta ehdokasta, kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski, vetäytyivät kilvasta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi