Maanantai, 18.11.2019 
Tenho
Kotimaa

Pohjois-Karjala-projekti näkyvästi esillä kansainvälisesti - "Yksi maailman menestyneimpiä"

  • Karjalainen
Pekka Puska oli Pohjois-Karjala-projektin vetäjä. Pekka Puska oli Pohjois-Karjala-projektin vetäjä.

Arvostettu kansainvälinen tiedelehti Global Heart julkaisi kesäkuussa teemanumeron, joka keskittyy suomalaisten kokemuksiin sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja tutkimuksessa.

Teemanumerossa perehdytään vuosina 1972–1997 toteutetun kansanterveyden edistämishankkeen Pohjois-Karjala-projektin merkittäviin tuloksiin ja hyödyntämiseen kansanterveydellisesti ja tieteellisesti.

Pohjois-Karjala-projekti on yksi maailman menestyneimpiä laajoja terveysinterventioita. Se on osoitus siitä, että elintapoihin voidaan vaikuttaa kustannustehokkaalla ja kestävällä tavalla terveyttä edistämällä. Elintapojen muutokset ja parantunut hoito ovat vähentäneet työikäisten sydäntauteja yli 80 prosenttia.

1970-luvulla Itä-Suomessa, erityisesti Pohjois-Karjalassa, oli muuta maata korkeampi kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin. Projektin tarkoituksena oli muuttaa itäsuomalaisten elintapoja ja siten parantaa heidän terveyttään.

Elintapoihin pyrittiin vaikuttamaan etenkin parantamalla ruokavaliota ja vähentämällä tupakointia. Suomen Sydänliitto osallistui Pohjois-Karjala-projektin käynnistämiseen.

Projektin tulokset olivat merkittäviä: tupakointi väheni, verenpaineen taso laski, kolesterolitasot pienenivät ja ruokavalio muuttui terveellisemmäksi. Nämä muutokset vähensivät huomattavasti kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin.

Viiden vuoden jälkeen projekti laajeni Itä-Suomesta muualle Suomeen ja on laajentunut sydän- ja verisuonitaudeista myös muihin alueisiin, kuten syöpä, diabetes, dementia ja allergiset sairaudet. Projektin pohjalta on kehitetty suomalaista sairauksien seurantaa, ehkäisyinterventioita ja ravitsemusviestintää.

- Pohjois-Karjala-projektin uraauurtavia tuloksia ja kokemuksia kohtaan on ollut erittäin laaja kansainvälinen mielenkiinto. Niitä on hyödynnetty niin tieteellisessä yhteistyössä kuin eri maiden ja kansainvälisten järjestöjen, erityisesti WHO:n, terveysohjelmissa, toteaa osastonjohtaja Erkki Vartiainen THL:stä.

Global Heart sisältää kaksitoista artikkelia, jotka käsittelevät Pohjois-Karjala-projektin toteutusta, tuloksia, valtakunnallisia vaikutuksia ja kansainvälisiä ulottuvuuksia sekä projektin pohjalta poikineita jatkohankkeita.

Numerossa kirjoitetaan sydän- ja verisuonitautien lisäksi muun muassa tupakoinnista, diabeteksesta ja muistisairauksista. Artikkelien kirjoittajina on parikymmentä tutkijaa pääasiassa THL:stä. Kirjoittajista suuri osa on ollut eri tavoin mukana Pohjois-Karjala-projektin toteutuksessa ja aineistojen analysoinnissa.

Pohjois-Karjala projektin tuloksia ja Global Heartin teemanumeroa esiteltiin myös Sydäntautialan maailmankongressissa Mexico Cityssä 5.–7. kesäkuuta.

Lähde: THL

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa