Tiistai, 23.7.2019 
Olga, Oili
Kotimaa

Toimi näin, jos veneesi kaatuu tai joudut veden varaan

  • Karjalainen
Juhannuksen aika on vesillä olon huippusesonki. Valitettavasti se on sitä myös hukkumisten osalta. Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan useimpien hukkumistapausten välttäminen olisi kuitenkin helppoa: pelastusliivien käyttö ja hengenpelastuksen perustaitojen opettelu pelastaisi kahdeksan kymmenestä. Viisasta on myös pitää alkoholi ja vesillä oleminen erillään.

Kannattaa opetella pelastamaan myös itsensä. Jos veneesi kaatuu tai joudut veden varaan, noudata näitä ohjeita:

1. Pysy rauhallisena ja huuda apua. Ajattele, että tästä selvitään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

2. Älä päästä venettä karkuun, vaan pidä siitä kiinni.

3. Pyri saamaan myös airot talteen.

4. Siirry seuraavaksi veneen perään ja pyri pääsemään kölin päälle. Vesi jäähdyttää 25 kertaa nopeammin kuin ilma. Nouse varovasti, jottei vene keikahda ja pudota sinua veteen.

5. Kun olet päässyt kölin päälle, ota airot ylös ja auta kaveria pääsemään veneen päälle. Kun molemmat ovat päässet vedestä pois, huutakaa apua ja melokaa rantaan päin.

6. Jos ranta on todella kaukana, kannattaa ehkä yrittää veneen kääntämistä oikein päin. Molemmat siirtyvät samalle puolelle venettä ja työntävät jaloilla sekä vetävät käsillä venettä kääntymään. Toinen toimii vastapainona.

7. Molempien päästyä veneeseen aloitetaan tyhjentäminen. Jos vene on kiikkerä ja vesi lämmintä, voidaan venettä tyhjentää jo ennen veneeseen menoa. Veneessä rutistetaan vaatteet kuiviksi ja estetään jäähtyminen esim. hypopussukalla.

8. Jos kaverisi putoaa veneestä, rauhoita, ota kättä pidempää avuksi ja pelasta.

9. Jos joudut muuten veden varaan, huuda apua, ja kun pääset puhelimeen, soita numeroon 112.

Lähde:

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa