Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Kotimaa

Jäteastioiden huono kunto ja sijoittelu vaivaavat jäteauton kuljettajia

  • Antti Jumppainen

Aamun tunteina roskiksilla ahertaa miehiä ja naisia, joiden työ on näkymätöntä – niin kauan kuin se vain tulee tehdyksi. Jäteauton kuljettajan työ ei silti ole leppoisaa huristelua ympäri kaupunkia, jossa nakataan välillä roskat kyytiin. Työ on ajoittain hyvin hankalaa, koska me jätteen tuottajat emme huolehdi jäteastioidemme kunnosta ja sijoittelusta riittävän hyvin.

Työterveyslaitos selvitti kaksivuotisessa tutkimushankkeessa, minkälaisia häiriö- ja ongelmatilanteita sekä tapaturmavaaroja jäteautonkuljettajat kohtaavat työssään.

Yksittäisen jätteenkeräyspaikan epäkohta saattaa tuntua pieneltä, mutta se hankaloittaa työn sujuvuutta ja aiheuttaa vaaratilanteita ammatissa, jossa on paljon toistuvia rutiineja. Yksi kuljettaja saattaa tyhjentää työvuoronsa aikana jopa 350 jäteastiaa sekä kivuta yli sata kertaa jäteautoon ja sieltä pois.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Jos jäteastian kunto on puutteellinen tai astia vääränlainen ja sen tyhjentäminen vaarantaa työturvallisuuden, kuljettajalla pitäisi olla oikeus jättää se työturvallisuuslain mukaan tyhjentämättä, kertoo Työterveyslaitoksen tutkija Vuokko Puro.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta