Keskiviikko, 12.5.2021 
Lotta
Kotimaa

Kansainvälinen tutkimus: Elämänlaatu Suomessa on maailman parasta

  • Karjalainen

Suomella on koko maailman parhaimmat lähtökohdat kestävään kasvuun tuoreen Social Progress Index (SPI) 2016 -tutkimuksen mukaan. Suomi nousi maailman parhaaksi maaksi mitattaessa valtion kykyä vastata väestön sosiaalisiin, yhteiskunnallisiin ja elinympäristöön liittyviin tarpeisiin. Viime vuonna Suomi oli sijalla seitsemän. Toisen sijan sai tänä vuonna Kanada ja kolmannen Tanska.

Suomen erityisiä vahvuuksia tutkimuksen mukaan ovat perusterveydenhuolto, alhainen korruptio, yksilön oikeudet sekä tiedonsaanti ja sananvapaus. Eniten kehitettävää Suomella on muihin teollisuusmaihin verrattuna suvaitsevaisuudessa maahanmuuttajia kohtaan, itsemurhaluvuissa ja hieman yllättäen sukupuolten tasa-arvoisuudessa toisen asteen koulutuksessa.

- Tämä on hieno uutinen ja vahva viesti koko Suomelle. Taloudellisen kasvun hitaudesta huolimatta hyvinvointi on maassamme maailmanhuippua. Tulevaisuuden kestävä kasvu kuitenkin edellyttää, että huomioimme päätöksenteossa moninaiset, bruttokansantuotteen ulottumattomissa olevat ongelmat ja käytämme monipuolista mittaamista päätöksenteon tueksi, sanoo Deloitten toimitusjohtaja Tomi Pitkänen.

Social Progress Index vertailee yhteiskunnan ensisijaisen tärkeitä kehitysalueita kussakin maassa. BKT:ta täydentävät kehitysmittarit rakentavat uusiin ratkaisumalleihin tähtäävää keskustelua sekä yhteistyötä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välille.

The Social Progress Index -menetelmän on kehittänyt professori Michael Porter yhteistyössä Massachusetts Institute of Technologyn (MIT), Deloitten ja alan johtavien kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Indeksin arvioinnit perustuvat yli 50 erilliseen mittariin. Tutkimus julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2013, jolloin arviossa oli mukana 50 maata. Tänä vuonna indeksissä listattiin 133 maata. Suomi on mukana kolmatta kertaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi