Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Kotimaa

Kiinteistöalan yritys hävisi vuokrakiistan hovioikeudessa

  • Karjalainen
Itä-Suomen hovioikeus kumosi joensuulaisen kiinteistöalan yrityksen kanteen, jonka perusteella Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi vuokralaisena olleen joensuulaisyrityksen maksamaan vuokrarästejä yli 20  000 euroa lain mukaisine viivästyskorkoineen. Summa vastaa lähes puolentoista vuoden vuokraa.

Koska kiinteistöalan yhtiö hävisi jutun vuokrakanteen osalta hovioikeudessa, se joutuu maksamaan vastapuolena olleen yrityksen oikeudenkäyntikulut. Maksettavaa kertyy sekä hovi- että käräjäoikeudesta yhteensä yli 30  000 euroa.

Oikeudenkäyntiaineistosta käy ilmi, että osapuolet allekirjoittivat kauppakirjan marraskuun lopulla 2013. Kauppa koski Joensuussa sijaitsevan tontin vuokraoikeutta ja siellä olevia rakennuksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hovioikeuden ratkaisusta selviää, ettei kiinteistöalan yhtiö maksanut kauppakirjassa olevaa 120  000 euron kauppahintaa sovitusti myyjäyritykselle. Kiinteistöalan yrityksen mielestä kauppahinta on maksettu kuittaamalla se saatavilla, joita sillä käsityksensä mukaan oli.

Hovioikeus toteaa, ettei kiinteistöalan yrityksellä ollut väittämäänsä vastasaatavaa. Tuomioistuimen mukaan yritys ei ole esittänyt näyttöä siitä, että se olisi maksanut kauppakirjassa mainitun kauppahinnan. Sen vuoksi vuokraoikeuden omistus ei siirtynyt kiinteistöalan yritykselle, jolla ei siten ole vuokrasopimuksen mukaisia saatavia.

Hovioikeus vahvisti ratkaisullaan, ettei kauppakirjan mukainen omistus tontin vuokraoikeuteen ja rakennuksiin ole siirtynyt kiinteistöalan yritykselle. Lisäksi osapuolten välillä joulukuun alussa 2013 allekirjoitettu vuokrasopimus julistettiin pätemättömäksi. Kiinteistöalan yritys oli sopimuksessa vuokranantaja liiketiloista koneineen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi