Sunnuntai, 29.11.2020 
Aimo
Kotimaa

MV-julkaisua tutkitaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

  • STT
Poliisille on tehty kymmeniä MV-lehteä koskevia rikosilmoituksia eri puolilta Suomea. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa Poliisille on tehty kymmeniä MV-lehteä koskevia rikosilmoituksia eri puolilta Suomea. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Verkkojulkaisu MV-lehden päätoimittajasta Ilja Janitskinista tehtäneen oikeusapupyyntö Espanjan viranomaisille.

Julkaisu on ollut poliisitutkinnan kohteena toukokuusta asti siitä tehtyjen kymmenien rikosilmoitusten jälkeen.

Tutkintaa koordinoiva rikostarkastaja Harri Saaristola ei ota kantaa tapaukseen, mutta kertoo yleisellä tasolla, miten viranomaisten on mahdollista toimia vastaavissa tapauksissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Jos henkilö asuu ulkomailla, niin ensisijainen lähtökohta on tavoittaa hänet vieraasta valtiosta oikeusapupyynnöllä. Asuinmaan viranomaiset sitten suorittavat ne esitutkintatoimenpiteet, mitä Suomen viranomaiset ovat pyytäneet, Saaristola kertoo.

Jos taas toisessa EU:n jäsenvaltiossa asuva henkilö välttelee asuinmaansa viranomaisten toimenpiteitä, esimerkiksi kuulusteluja, voidaan hänestä tehdä eurooppalainen pidätysmääräys. Pidätysmääräystä ei kuitenkaan tarvita, jos esitutkinnan hoitamisessa asuinmaassa ei ole ongelmia. Seuraavan kerran henkilöä tavoitellaan siinä vaiheessa, kun häntä pyydetään Suomeen oikeuskäsittelyä varten.

- Jos hän ei suostu tulemaan Suomeen, voidaan esimerkiksi eurooppalaista pidätysmääräystä käyttää tässäkin vaiheessa.

Useita rikosnimikkeitä

Poliisille on tehty kymmeniä MV-lehteä koskevia rikosilmoituksia eri puolilta Suomea. Helsingin poliisilaitos tutkii rikosepäilyjä muun muassa nimikkeillä henkilörekisteririkos, yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, kunnianloukkaus, törkeä kunnianloukkaus, rahankeräysrikos, rahapelirikos, tekijänoikeusrikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Näiden tutkinta on niputettu yhdeksi kokonaisuudeksi. MV-lehden poliisitutkinta on edennyt, mutta poliisi ei kerro asiasta tässä vaiheessa enempää.

Nopeutettu luovutus

Eurooppalainen pidätysmääräys on käytännössä nopeutettu luovutusmenettely. Sitä voidaan soveltaa, jotta henkilöitä saadaan vastaamaan rikosoikeudenkäynteihin tai henkilö saadaan suorittamaan toisesta EU-maasta vähintään neljän kuukauden rangaistusta. Epäillyn rikoksen maksimirangaistuksen täytyy olla vähintään vuosi. Esimerkiksi törkeässä kunnianloukkauksessa rangaistusasteikko ulottuu kahteen vuoteen.

MV-lehden päätoimittajaksi itseään kutsuva Ilja Janitskin toimii Espanjasta käsin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi