Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Kotimaa

Suomi on varautunut Isiksen taistelijoiden paluuseen - "Pyritään auttamaan normaaliin elämään"

  • Karjalainen

Suomi on varautunut siihen, että terroristijärjestö Isikseen värväytyneitä suomalaistaistelijoita palaa takaisin Suomeen, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Keskisuomalaiselle.

– Yksittäisten henkilöiden tiedetään jo palanneen, Nerg (kuvassa vasemmalla) kertoo.

Viranomaisten tiedossa on tällä hetkellä noin 70 henkilöä, jotka ovat lähteneet Suomesta Isiksen riveihin Irakin ja Syyrian taistelualueille. Joukossa on niin kantasuomalaisia kuin ulkomailta Suomeen muuttaneita.

– Suomi on harvinainen muihin Euroopan maihin verrattuna, sillä väkilukuun suhteutettuna Suomesta on lähtenyt paljon ihmisiä Isikseen.

Isiksestä palanneet henkilöt pyritään Nergin mukaan tavoittamaan väkivaltaisen ekstremismin ohjelman avulla.

Sisäministeriössä laaditussa ohjelmassa ovat mukana virkamiesten ja poliisin lisäksi lukuisat syrjäytyneiden ihmisten kanssa toimineet järjestöt, kuten Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu.

Vuonna 2012 käyttöön otetussa ohjelmassa otetaan huomioon uskonnolliset ääriliikkeet, äärioikeiston ja äärivasemmiston toiminta sekä yksittäisten toimijoiden tuoma uhka.

Tavoitteena on, että henkilö luopuu ääriajatteluun perustuvasta väkivallan käytöstä.

Nerg sanoo, että viime vuosina ohjelman kautta on jo tavoitettu yksittäisiä radikalisoituneita ja Isiksessä mukana olleita henkilöitä.

– Heitä pyritään auttamaan takaisin normaaliin elämään. Tämä edellyttää kuitenkin vapaaehtoisuutta, sillä tie on pitkä. Usein takaisin palanneet henkilöt ovat hyvin traumatisoituneita. Rikosoikeudelliseen vastuuseen Isiksen toiminnassa mukana olleita ei automaattisesti saada.

– Jos ei ole näyttöä, että henkilö on ollut sotatoimissa, poliisi ei voi tehdä mitään. Ja jos heitä ei saada ekstremismin ohjelman piiriin, he ovat viranomaisten valvonnan alla.

Asiasta kirjoitti Keskisuomalainen. Lisää aiheesta keskiviikon Karjalaisessa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa