Sunnuntai, 17.1.2021 
Toni, Anton, Antto
Kotimaa

Poliisi epäilee tuhotyötä Helsingin Kallion tulipalossa

  • STT
Kerrostaloasunnon räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa loukkaantui vakavasti yksi ihminen. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa Kerrostaloasunnon räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa loukkaantui vakavasti yksi ihminen. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Poliisi tutkii Helsingin Kalliossa perjantaina tapahtunutta tulipaloa tuhotyönä. Räjähdysmäisesti syttyneessä palossa loukkaantui vakavasti yksi ihminen.

Kaasun aiheuttamat asuntopalot ovat Suomessa erittäin harvinaisia, sanoo energiayhtiö Gasumin turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö Aki Huomo. Huomon mukaan kaasuvuotojen aiheuttamia tulipaloja ei syty edes vuosittain.

- Vuototapauksia tai vaaratilanteita tulee ihan yksittäisiä per vuosi. Tämäntyyppiset palot, kuten tämä Kallion asuntopalo, eivät ole edes jokavuotisia, Huomo kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa rakennuksissa käytetään useimmiten maa- tai biokaasua, joista kumpikin ovat oikein käytettyinä erittäin turvallisia. Useimmat kaasuvahingot syntyvät nestekaasusta, jota käytetään esimerkiksi asuntoautoissa ja -vaunuissa sekä kesämökeillä.

Huomon mukaan kaasuvahinkojen synty vaatii yleensä jonkinlaista vikaa putkistossa tai laitteistossa, jossa kaasua on. Yleensä vika johtuu ikääntyneestä putkistosta, jonka huollosta ja kunnossapidosta ei ole huolehdittu tarpeeksi hyvin. Huomon mukaan kaasupalo on mahdollista sytyttää myös tahallisesti.

Huoneisto ilmiliekeissä

Palo syttyi kerrostalon neljännen kerroksen asunnossa perjantai-iltana. STT:n paikalla ollut toimittaja kertoi, että kello 21:n aikaan kuului voimakas jysähdys, jonka voimasta koko talo tärähti ja yksi kerrostalon kadunpuoleisista ikkunoista lensi kadulle.

Asunto oli ilmiliekeissä, ja sen ikkunoista löi ulos metrien pituiset liekit pelastuslaitoksen saapuessa paikalle. Asunnon ovi oli auki, ja porrashuone oli täynnä savua neljännestä kerroksesta ylöspäin.

Kolme henkilöä evakuoitiin talosta savuvahinkojen vuoksi, ja heidät vietiin tilapäismajoitukseen. Lisäksi kuudelle ihmiselle annettiin kriisiapua.

Palossa loukkaantuneen asunto tuhoutui täysin, ja tulipalo aiheutti vaurioita myös muihin asuntoihin. Pelastuslaitoksen mukaan palaneen asunnon alapuolinen asunto kärsi vesivahinkoja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi