Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Kotimaa

Viisi vinkkiä koulureppuostoksille

  • Karjalainen

Moni suuntaa lähiaikoina koululaisen kanssa reppuostoksille. Reppu sisältöineen saisi painaa enintään 15 prosenttia nuoren omasta painosta, Selkäliitto muistuttaa.

Jos reppu on tätä painavampi, hartioiden asento voi olla huono ja tästä voi aiheutua esimerkiksi päänsärkyä.

– Hyvä reppu on oikeankokoinen ja helposti säädettävä. Säädettävillä ja sopivan levyisillä olkahihnoilla varmistetaan repun oikea asento selässä. Reppu on lapselle liian iso, jos se ulottuu pepun päälle. Reppuostoksille kannattaa lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jotta hän voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia, selkäneuvonnan koordinaattori Linnéa von Hedenberg Selkäliitosta kertoo.

Selkäliitto neuvoo viisi vinkkiä reppuostoksille:

- Älä osta pienelle koululaiselle liian isoa reppua. Noin 10–15 litran reppu on tilavuudeltaan pienelle koululaiselle sopiva.

- Hyvät olkahihnat ovat säädettävät – muuten reppu roikkuu, mikä vaikuttaa vartalon painopisteeseen ja sitä kautta ryhtiin ja kävelyasentoon. Aikuisen kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin, että koululaisen repun säädöt ovat tarpeeksi kireällä, jotta reppu pysyy lähellä vartaloa ja istuu hartialinjasta. Olkahihnojen tulee myös olla sopivan levyiset. Liian leveät olkahihnat saattavat hiertää olkavarsia ja rintakehää.

- Repun takaosan on hyvä olla tukeva ja jämäkkä, mutta silti pehmeä selkää vasten. Lisäksi kannattaa varmistaa, että takaosa mahdollistaa ilmankierron eli on hyvin tuulettuva, jottei selkä hiostu.

- Lukuvuodessa on noin 190 koulupäivää, joten repun materiaalin tulee olla kulutusta kestävä, vedenpitävä ja heijastimilla varustettu.

- Isommassa ja painavammassa repussa on hyvä olla myös lannevyö sekä rintaremmi.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa