Keskiviikko, 12.12.2018 
Tuovi
Kotimaa

Suomalaisten mielimaisema sijaitsee vesistön äärellä

  • Karjalainen
Vesistö liityy useimmiten suomalaisten mielimaisemaan. Vesistö liityy useimmiten suomalaisten mielimaisemaan.

Suomalaisten mielimaisemia kartoitettiin Viherympäristöliiton ja Hämeen ammattikorkeakoulun rakennetun ympäristön opiskelijoiden toteuttamassa kampanjassa.

Suomalaisilta kysyttiin mielimaiseman sijaintia ja perusteluja sille, miksi maisema on mieluinen. Kampanjaan osallistui noin 250 vastaajaa. Mielimaisemat sijoittuivat useimmiten luontokohteisiin ja sijaitsivat maalla. Kaupunkeihinkin sijoittuneet mielimaisemat sijaitsivat useimmiten luontokohteiden yhteydessä kuten puistoissa tai rannoilla.

Mielimaisemissa esiintyivät kattavasti eri luontoelementit eri puolilta Suomea. Vesistöihin liittyvät maisemat kuten järvi-, joki- ja merimaisemat olivat ehdottomia suosikkeja.

Monessa vastauksessa vesistö yhdistyi toiseen luonnon elementtiin kuten tunturiin, metsään, kukkaniittyyn ja toisaalta myös tekemiseen tai sosiaalisiin suhteisiin. Mökkimaisemat olivat vesistöjen ohella yksi eniten mainittuja mielimaisemia ja ne sijaitsivat joko vesistöjen äärellä tai metsämaisemassa. 

Vastauksista tuli esille myös kokemuksellisuus. Moni vastaaja kertoi maiseman olevan tärkeä siellä varttumisen takia. Monessa vastauksessa mainittiinkin sana lapsuudenmaisema. Maisema koettiin tärkeäksi siellä vietetyn ajan tai muistojen takia.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa