Torstai, 24.10.2019 
Asmo
Kotimaa

Sienestäjä sai vakavan myrkytyksen seitikeistä Pohjois-Karjalassa

  • Karjalainen
Asiantuntija Kauko Salon kuvaamia suippumyrkkyseitikkejä eri kasvuvaiheissaan. Asiantuntija Kauko Salon kuvaamia suippumyrkkyseitikkejä eri kasvuvaiheissaan.
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on hoidettu pitkään potilasta, jonka uskotaan syöneen suippumyrkkyseitikkejä. Päivystyksen ylilääkäri Susanna Wilén vahvistaa, että kantasuomalaista henkilöä on hoidettu useita viikkoja ja hoitosuhde jatkuu.

– Hänelle on tullut näillä näkymin vakavia ongelmia, ja hoito voi olla pitkäaikainen, Wilén kertoo.

Wilen sanoo, että näin vakavia sienimyrkytyksiä todetaan maakunnassa toisinaan muttei joka vuosi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suippumyrkkyseitikit vaurioittavat erityisesti munuaisia. Myrkytystietokeskuksen ylilääkärin Kalle Hopun mukaan toipuminen on yleensä hidasta, mutta enemmistö toipuu ja pääsee aikanaan lopullisesti pois dialyysihoidosta. Vaikeimmissa tapauksissa potilas alkaa odottaa uutta munuaista.

Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo muistelee, että eräs pariskunta selvisi dialyysihoidolla kerättyään suippumyrkkyseitikkejä Ilomantsin suunnalla useita vuosia sitten. Hän korostaa, että punaruskeita tai punertavia seitikkejä ei pidä syödä.

–  Vuosikymmenien varrella olen oppinut tuntemaan sellaisenkin asian, että rouskut menevät tateiksi ja päinvastoin, Salo huomauttaa.

Aiheesta laajemmin lauantain Karjalaisessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa